De cyberaanval op 's werelds grootste vleesverwerker JBS heeft een aanzienlijk deel van de Amerikaanse vleesindustrie platgelegd. Inmiddels zijn de vijf grootste Amerikaanse slachterijen van het concern al stilgelegd. In Australië werd ook al gestopt met de slacht van runderen en lammeren en een grote Canadese fabriek kwam tijdelijk tot stilstand.
Het van oorsprong Braziliaanse JBS is wereldwijd actief met vleesverwerking. De georganiseerde cyberaanval begon zondag en was volgens JBS gericht op de Amerikaanse computerservers. Het bedrijf stelde niet op de hoogte te zijn van diefstal van informatie door de hackers en dat hard wordt gewerkt om alle IT-systemen weer aan de gang te krijgen. Door de cyberaanval kunnen vertragingen ontstaan voor klanten en toeleveranciers, aldus JBS.
Het is onduidelijk hoeveel fabrieken wereldwijd zijn getroffen door de aanval, aangezien het bedrijf nog geen details hierover heeft vrijgegeven. Volgens een Australische vakbond werden in dat land tot wel 10.000 werknemers van JBS vanwege de verstoringen door de hack naar huis gestuurd. Het bedrijf is de grootste verwerker van rund-, lams- en varkensvlees in Australië en exporteert die producten naar meer dan vijftig landen. De Canadese fabriek in de deelstaat Alberta die stil kwam te liggen, kan per dag ongeveer 4200 runderen verwerken. De vijf grootste rundvleesfabrieken van JBS in de VS zouden goed zijn voor wel 22.500 runderen per dag.
De hackaanval bij JBS komt niet lang na een grote cyberaanval tegen het Amerikaanse oliepijpleidingbedrijf Colonial Pipeline. Door die hack van drie weken geleden moest een belangrijke oliepijplijn in de VS tijdelijk worden platgelegd, waardoor er tekorten aan benzine bij tankstations ontstonden en de brandstofprijzen flink stegen.