Zweden zien af van overname hoogovencomplex Tata Steel IJmuiden

29 jan 2021, 7:46 Zakelijk
zweden zien af van overname hoogovencomplex tata steel ijmuiden
ANP

Het hoogovencomplex van Tata Steel in IJmuiden gaat toch niet over in Zweedse handen. Staalbedrijf SSAB heeft zich teruggetrokken uit de overnamegesprekken. Volgens de Zweden wogen de te behalen voordelen van de deal uiteindelijk toch niet op tegen de kosten en investeringen, die nodig zouden zijn geweest om te verduurzamen.

"We hebben Tata Steel IJmuiden zorgvuldig geëvalueerd en zijn tot de conclusie gekomen dat een overname om technische redenen lastig zou zijn", laat SSAB-topman Martin Lindqvist weten. Hij geeft aan dat de Nederlandse activiteiten niet goed in te passen waren in de duurzaamheidsstrategie van het Zweedse bedrijf.

Onlangs waren er al geruchten dat de gesprekken tussen Tata Steel en SSAB niet echt wilden vlotten. Twee grote aandeelhouders van SSAB zouden zich tegen de overnameplannen hebben gekeerd. Als het wel tot een deal was gekomen waren hier waarschijnlijk miljarden dollars mee gemoeid geweest.

Nu de partijen er niet zijn uitgekomen zorgt dat voor de vestiging in IJmuiden voor nieuwe onzekerheid. De overname door SSAB zou de Nederlandse staalactiviteiten eindelijk voorgoed verlossen van het zwaar verlieslatende Britse deel van Tata Steel. Voormalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken stelde eerder ook dat de deal hem wel aantrekkelijk leek.

Cinta Groos, voorzitter van Tata's centrale ondernemingsraad in Nederland, laat weten "zeer onaangenaam verrast" te zijn door het afhaken van SSAB. "Het is heel spijtig. We waren bezig met verduurzamen, ook met het oog op een mogelijke overname, maar dat zijn processen die lang duren." Groos verwacht dat het loskoppelen van Tata Steel Nederland van het Britse deel van het bedrijf wel gewoon doorgaat.

Tata Steel Nederland telt in totaal 13.000 tot 14.000 medewerkers. Die werken niet allemaal in IJmuiden. Elders in het land heeft het bedrijf ook nog vestigingen. Ook andere Tata-locaties op het Europese vasteland horen bij de Nederlandse tak, waarin SSAB geïnteresseerd was.