Verrassende veiling op de lancering van de Jimmy Nelson Foundation

Foto: Nieuws.nl Jimmy Nelson, Waldemar Torenstra en Ashkaine Hora Adema

Het was een vrolijke volle bak in de Amsterdamse Vondelkerk, waar donderdagavond de lancering plaatsvond van de Jimmy Nelson Foundation, een stichting die werd geïnitieerd door de bekende Britse fotograaf Jimmy Nelson. Presentator Waldemar Torenstra zorgde voor de verrassing van de avond.

Jimmy Nelson, een in Nederland woonachtige Britse fotograaf en fotojournalist, maakte enkele jaren geleden wereldwijd furore met zijn boek Befote they pass away, waarvoor hij tweeënhalf jaar lang de wereld over reisde en 35 inheemse stammen fotografeerde. De stichting, die hij en zijn vrouw en stichtingsvoorzitter Ashkaine Hora Adema in het leven hebben geroepen, stelt zich ten doel mensen bewust te maken van de mate waarin globalisering de culturele diversiteit overal ter wereld bedreigt.

Allesvervlakkend effect

Bij elke reis die Nelson maakt, merkt hij dat het moeilijker wordt om culturen te vinden die niet zijn bedreigd en beïnvloed worden door het allesvervlakkende effect van die globalisering. Volgens de Jimmy Nelson Foundation kan de grote, natuurlijke kennis die inheemse culturen bezitten, grote bijdragen leveren aan onze kijk op technologie, wetenschap en geneeskunde. Bovendien kunnen wij heel veel leren van de duurzame manier waarop inheemse bevolkingsgroepen leven.

img_4123
Foto: Jimmy Nelson

Projecten financieren

Met het geld van donaties en lidmaatschappen wil de Jimmy Nelson Foundation projecten van anderen financieren die de culturele diversiteit bevorderen. Iedereen kan op de website van de stichting donateur of lid worden of juist zo’n project indienen.

Reis als klapstuk

De feestelijke lancering van de stichting werd gepresenteerd door acteur Waldemar Torenstra (Divorce, Zomerhitte, Bride Flight, Vechtershart). De avond werd afgesloten met een veiling om basiskapitaal voor de stichting te genereren. Er werd onder andere werk van Nelson geveild waarop flink geboden werd. Het klapstuk was echter een reis van een maand samen met fotograaf Nelson naar de zeer bijzondere nomadische Afrikaanse stam Wodaabe die zich in Niger, Kameroen, Centraal-Afrika, Tjaad en Nigeria ophoudt.

1997_274-29_gerewol
Wodaabe-krijgers Foto: Wikipedia/Dave Lundberg public domain

Laatste lot

Het lot werd ingezet op € 10.000 en ook nu werd er flink geboden. Groot was echter de verrassing toen het finalebod van €16.000 afkomstig bleek van de presentator zelf. Waldemar Torenstra zal dus met Jimmy Nelson en wellicht ook met zijn vrouw Sophie Hilbrand afreizen naar Afrika om kennis te maken met de zeer bijzondere Wodaabe.  Hieronder het moment waarop het laatste lot geveild werd.

Lees ook: