Waarom de jurkjes van Disney-prinsessen altijd blauw zijn

Foto: Flickr.com by Christopher Penn

Wellicht dat het je stiekem al was opgevallen, of juist totaal niet. In de outfits van Disney-prinsessen komt bijna altijd blauw voor. En dat is zeker geen kwestie van toeval.

Van Alice en Assepoester tot Jasmine uit Alladin en Elsa uit Frozen: Disney laat de prinsessen bewust blauw dragen om verschillende redenen, waar mooie principes achter schuilen.

‘Disney Blue’

Modeontwerper Christopher Kane viel het al eerder op en deelde dit in een interview met ELLE: “Als je even een aantal Disney prinsessen voor je haalt, zoals Assepoester, Doornroosje en Jasmine, zie je dat ze allemaal blauw dragen! Het is echt een ding, dat ‘Disney Blue’.”

Genderkleuren

De keuze voor blauw draait om empowerment. Leatrice Eiseman van het Pantone Color Institute zegt dat tegen Allure. Blauw voor meisjes gaat tegen de zogenoemde ‘genderkleuren’ in (meisjes in het roze, blauw voor jongens). “Je voegt kracht toe aan het vrouwelijke personage door haar blauw te laten dragen. Het is een subtiele manier om te zeggen: ‘jonge vrouwen en meisjes kunnen ook sterk en onafhankelijk zijn!'”

Nog een andere reden waarom blauw in trek is bij de prinsessen volgens Eiseman, is dat het de kleur is van de lucht. Hierdoor associëren we de kleur blauw met hoop en positiviteit. You did a great job, Disney, well done!