Racoon-zanger vertelt geëmotioneerd over overleden zusje

De mannen van Racoon zijn terug met het gloednieuwe album Look Ahead and See the Distance. Zanger Bart en gitarist Dennis vertellen over hun hechte samenwerking en de tragische gebeurtenis in Barts leven die de inspiratie voor het album was.

Het album is geschreven tegen de achtergrond van het overlijden van jouw zus. Kun je daar iets over vertellen?

Bart: “Anne was mijn zusje. Veel liedjes op Look Ahead and See the Distance gaan over haar. Op dat moment was het heel heftig voor mij, dus het was heel moeilijk om die emotie uit te schakelen en maar ‘lalala’ te doen. Anne was ik, maar dan beter, leuker, grappiger, mooier. En vrouwelijker. Ze was mijn liefste, oudste zus en daarvan heb je er maar eentje. Ze was fantastisch en ze zal altijd fantastisch blijven in mijn hoofd en in mijn hart.”

Hoe stond de band tegenover liedjes over zo’n persoonlijke gebeurtenis?

Dennis: “Bart is vanaf het eerste uur de zanger en tekstschrijver van de band. Hij moet het verhaal van de liedjes brengen, dus als dat is waar hij mee bezig is, dan moet dat eruit. Daar krijgt hij alle ruimte voor. We hebben één keer een gesprekje gehad waarin we zeiden dat het wel heel donker was, maar Bart gaf aan dat hij daar nu met zijn hoofd zat. Het moest zo gebeuren.”

Bart: “Het is nu gelukkig allemaal niet meer zo donker. Er zitten veel sprankjes hoop en licht in. Dat moet ook, voor Anne en voor ons. We
blijven de mannen die we zijn. Bij de pakken neerzitten doet niemand goed. Er staat niet alleen verdriet op de plaat.”

Slaat Look Ahead op jouw verlangen om verder te gaan met je leven en vooruit te kijken?

Bart: “Ik vind het tof dat die titel nu al zoveel heeft losgemaakt. Iedereen geeft er zijn eigen invulling aan. Dat houden we lekker zo. Iedereen mag erbij voelen wat hij of zij voelt en daar kom je achter door naar de plaat te luisteren.”

Op welk nummer ben je het meest trots?

Bart: “Dat is elke dag anders. Eerlijk gezegd, zodra een album klaar is, gaat hij voor mij in de kast en daar blijft hij. Ik ben geen selfkicker. Je bent twee jaar lang bezig met die liedjes en dan is het tijd voor nieuwe liedjes. Als ik nu moet kiezen, dan zeg ik Battle of Springtime en Hate to Love.”

Dennis: “We hebben vandaag voor het eerst onze single Almost Made It live gespeeld. Toen dacht ik: dit is echt een mooi liedje.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Bart: “Plannen voor de toekomst gaan bij mij zo ver als de ideeën in mijn telefoon. Veel verder dan dat wil ik niet kijken. Ik kan tot mijn vijfentachtigste muziek blijven maken. Samen als oude mannetjes op een bankje (lacht).”

Wil je meer lezen? Het volledig interview is te vinden in de november/decembereditie van 100% NL Magazine.