Misdaadjournalist niet in studio om dreiging

Foto: ANP

Misdaadjournalist John van den Heuvel mag vanwege de dreiging van een aanslag door criminelen voorlopig niet tijdens de uitzending in de studio zijn van het programma RTL Boulevard. Hij bevestigt een bericht daarover van Het Parool.

RTL Boulevard wordt uitgezonden vanuit een studio aan het Leidseplein in Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema, de hoofdofficier van justitie en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vinden het risico te groot dat op deze locatie een aanslag op het leven van Van den Heuvel wordt gepleegd. Hij wordt al sinds december beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), omdat vanuit het criminele milieu ernstige dreigementen aan zijn adres zijn ontvangen.

Het is niet duidelijk waarom de dreiging ernstiger is geworden dan voorheen. Over de details van de dreiging doet zowel hij als de overheid geen mededelingen. In december deed de journalist aangifte tegen No Surrender omdat hij werd bedreigd, maar het is niet duidelijk of er een verband is tussen die aangifte en de huidige dreiging.

Van den Heuvel weet niet hoelang de maatregel zal duren. Hij zegt enorm te balen. ,,Ik begrijp dat dit de consequentie kan zijn als er bepaalde dreiging is, maar ik vind dit het slechtst denkbare signaal aan het criminele milieu. Dit is precies wat criminele beogen”, stelt hij. ,,Tot op heden is alles in het werk gesteld om me mijn werk als journalist te laten blijven doen, maar het is jammer dat een belangrijk platform voor mij nu een stuk moeilijker te bereiken valt.”

Journalistenvakbond NVJ noemt het een ,,klap in het gezicht van de Nederlandse journalistiek en heel dramatisch dat dit in Nederland nodig is”.