Constantijn bezorgd over culturele expressie

Foto: ANP

Prins Constantijn heeft bij de uitreiking van de Prins Claus Prijzen in Amsterdam zijn zorg uitgesproken over ,,het verslechterende klimaat voor culturele expressie”.

,,Het onderdrukken van cultuur als kracht van identiteit, vooruitgang en sociaal bewustzijn betekent een bedreiging van de beschaving”, zei de prins in het Koninklijk Paleis. ,,Culturele expressie is niet alleen maar leuk en onschuldig. Vrije geesten worden door regeringen die repressie als wapen gebruiken, gezien als een bedreiging. Culturele expressie zorgt voor de zuurstof die de regimes juist uit hun maatschappijen willen halen”, stelde de prins.

Het Prins Claus Fonds, genoemd naar Constantijns overleden vader, is volgens de prins geen actiegroep, maar staat wel achter de mensen die een hoge prijs betalen door het uiten van hun creativiteit, medeleven en kritiek.

De prins overhandigde in het paleis de grote prijs van het Prins Claus Fonds aan Market Photoshop uit Johannesburg. Bij de uitreiking waren ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Beatrix en Mabel aanwezig.