Evert Thielen viert gouden jubileum

Foto: ANP

In Venlo wordt zaterdagavond een dubbeltentoonstelling geopend met werk van kunstschilder Evert Thielen (64). Met de exposities in het Limburgs Museum en Museum Van Bommel Van Dam viert hij zijn gouden jubileum.

De kunstenaar exposeerde eerder onder meer in het Cobra Museum in Amstelveen, het Noordbrabants Museum in Den Bosch en in Museum de Fundatie in Zwolle, maar volgens een woordvoerder van de Limburgse musea was er nog nooit zo veel van Thielen in één keer te zien. Te bewonderen zijn onder meer kolossale veelluiken, waaraan hij jaren heeft gewerkt en waardoor hij zo bekend is. De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck in Gent inspireerde hem er ooit toe.

Zes zijn er te zien in het Limburgs Museum, net als 115 kleinere schilderwerken. Aan zijn laatste veelluik werkt hij nog. Dat is er in onvoltooide staat te bezichtigen, waardoor de toeschouwer meer te weten komt over Thielens werkwijze. Museum Van Bommel van Dam toont tekeningen en ook schetsen die als voorstudies dienden.

Het werk van Thielen, opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, is zeer realistisch, al kun je er ook een vleugje surrealisme en/of magisch realisme in ontdekken. De herkenbaarheid en moderne elementen maken het werk van Thielen extra interessant voor een groot publiek. Hij is ook een zeer gevraagd portretschilder.

’50 Jaar Thielen’ is vanaf zondag open voor publiek en duurt tot en met 5 mei.