China: ‘dode’ dichter Heyit leeft nog

Foto: ANP

Een Chinese omroep heeft beelden getoond die moeten bewijzen dat de Oeigoerse dichter Abdurehim Heyit springlevend is. Dat gebeurde nadat Turkije de vermeende dood van de man had veroordeeld.

Een man die beweert Heyit te zijn maakt zijn opwachting in een filmpje van 26 seconden dat is verspreid via China Radio International. ,,Het is vandaag 10 februari 2019”, vertelt de man, die gekleed is in een grijze trui. ,,Er loopt een onderzoek naar me vanwege vermeende overtredingen van de nationale wetgeving. Ik verkeer in goede gezondheid en ben nooit mishandeld.”

De video bewijst volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de dichter nog leeft. ,,De Turkse zijde heeft een grote fout gemaakt. Erg onverantwoordelijk”, klaagde een woordvoerster maandag. ,,Hoe konden ze nou beweren dat hij dood was?”

In Turkse media waren eerder berichten opgedoken dat Heyit was doodgemarteld in een Chinees heropvoedingskamp. Ankara noemde dat zaterdag een tragedie en hekelde de behandeling van Oeigoeren in China.

,,Het is niet langer een geheim dat meer dan een miljoen Oeigoerse Turken worden onderworpen aan martelingen en politieke hersenspoeling in concentratiecentra en gevangenissen”, zei een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken volgens staatspersbureau Anadolu. Hij riep China op de kampen waar Oeigoeren vastzitten te sluiten en de rechten van de moslimminderheid te respecteren.