Rijksmuseum toont schenking Kabuki-prenten

Foto: ANP

In het Rijksmuseum is tot en met 13 oktober een selectie van bijzondere Japanse prenten te zien afkomstig uit een schenking. De prenten hebben als thema het Kabuki-theater, een vorm van populair volksvermaak die rond 1600 in Japan ontstond met voorstellingen over historische helden, dieren, spoken, dieven en prostituees. Vanaf halverwege de 17e eeuw werden alle rollen, ook de vrouwelijke personages, vertolkt door mannelijke acteurs.

In de Japanse prentkunst vormt het Kabuki-theater vanaf het begin van de 18e eeuw een geliefd thema. Bekende prentkunstenaars tekenden hoogtepunten uit de voorstellingen, die na een theaterbezoek konden worden gekocht.

Het echtpaar Henk Herwig en Arendie Herwig-Kempers verzamelt deze prenten al meer dan veertig jaar. Hun collectie bestaat uit 1500 afbeeldingen uit vooral de 19e eeuw, die het paar in delen aan het Rijksmuseum schenkt om zo de collectie bijeen te houden. Het museum spreekt van een indrukwekkende verzameling die tot de meest toonaangevende ter wereld behoort.