Oudste röntgenfoto’s duiken op in Haarlem

Foto: ANP

In de collectie van Teylers Museum in Haarlem zijn negen röntgenfoto’s gevonden die in 1895 door Wilhelm Röntgen zelf zijn gemaakt. Te zien is onder meer de hand van zijn eigen vrouw, Bertha. Het zijn volgens het museum de oudste röntgenfoto’s die er zijn.

De foto’s bleken zich te bevinden in de nalatenschap van de uit Arnhem afkomstige Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz, die een eeuw geleden ook directeur was van Teylers Natuurkundig Laboratorium. Na zijn dood in 1928 gingen er duizenden stukken uit zijn archief naar Teylers en die worden nu geregistreerd. De vondst is, zoveel jaren na dato, een grote verrassing. De foto’s bevonden zich in een envelopje, terwijl de beschrijving ervan door Röntgen ergens anders in de nalatenschap werd aangetroffen.

Eind december 1895 drukte Röntgen de foto’s af en stuurde hij er een aantal van naar natuurkundigen onder wie Lorentz, als bewijsstukken bij de publicatie waarmee hij zijn ontdekking van de ‘X-stralen’ wereldkundig maakt.

Volgens Teylers zijn deze eerste afdrukken uiterst zeldzaam: “Voor zover bekend is er verder alleen nog een complete set in Londen”. Het trotse museum laat de foto’s nu tot en met 14 juli in eigen huis zien.