Absurdistisch huis in Oude Kerk Delft

Foto: ANP

In de Oude Kerk in Delft is vanaf medio oktober een kunstwerk te zien in de vorm van een huis van 16 meter lang en 7 meter hoog. Het gaat om het absurdistische ontwerp Narrow House van de Oostenrijker Erwin Wurm, dat hij ook toonde op de Biënnale van Venetië.

Nadat het van half oktober tot medio februari in Delft te bezoeken is geweest, verhuist het naar de West Collection in het Amerikaanse Philadelphia. Dat het in Delft te bekijken en ook te betreden zal zijn, heeft te maken met het themajaar Gouden Eeuw en de komende tentoonstelling van bijna dertig werken van Pieter de Hooch in Museum Prinsenhof Delft. De Hooch is onder meer bekend om zijn knappe weergave van architectuur en interieur.

“Erwin Wurm is groot fan van de schilderijen van Pieter de Hooch en tijdgenoten. Beiden zijn meesters van het alledaagse van hun eigen tijd”, aldus een woordvoerster van de initiatiefnemers.

Wurm maakte het Narrow House zo smal (138 centimeter) “om de benauwdheid van zijn opvoeding en de tijd waarin hij is opgegroeid voelbaar te maken. Niet alleen het huis zelf, maar ook alles wat erin staat is smal. Tot en met de badslippers voor het smalle bad.”