Meeste BAFTA-nominaties voor Joker

Foto: ANP

Het misdaaddrama Joker is de grootste kanshebber tijdens de komende uitreiking van de BAFTA’s, de belangrijkste Britse filmprijzen. De film over de ontstaansgeschiedenis van de beroemde stripschurk heeft elf nominaties, waaronder die voor beste film.

Na Joker volgen The Irishman en Once Upon a Time in Hollywood met elk tien nominaties en 1917 met negen kansen. De drie films zijn eveneens genomineerd voor beste film. Het Zuid-Koreaanse Parasite, dat zondag een Golden Globe won voor beste niet-Engelstalige film, is de vijfde en laatste genomineerde in deze categorie. De regisseurs van deze vijf films maken ook kans op de prijs voor beste regie.

Bij de acteurscategorieën gaat het bij de vrouwen tussen Jessie Buckley (Wild Rose), Scarlett Johansson (Marriage Story), Saoirse Ronan (Little Woman), Charlize Theron (Bombshell) en Renée Zellweger (Judy). Voor beste acteur zijn genomineerd Leonardo DiCaprio (Once Upon a Time in Hollywood), Adam Driver (Marriage Story), Taron Egerton (Rocket Man), Joaquin Phoenix (Joker) en Jonathan Pryce (The Two Popes).

De BAFTA’s worden op 2 februari uitgereikt in de Royal Albert Hall in Londen, een week voor de Oscarceremonie. De uitreiking van de BAFTA’s is een van de belangrijkste graadmeters voor wie er met een Oscar naar huis gaat.