Twee Nederlanders in race voor Oscar beste make-up

Foto: ANP

Twee Nederlanders zijn dit jaar in de race voor een Oscar, en allebei in de categorie beste make-up. Het gaat om Arjen Tuiten en Tristan Versluis. De Friese make-upartist Tuiten is voor de tweede keer in zijn carrière genomineerd voor een Oscar, voor zijn werk aan de film Maleficent: Mistress of Evil.

Versluis, een van de mensen die verantwoordelijk was voor de protheses in oorlogsdrama 1917, heeft een Nederlands paspoort, bevestigde producent Amblin Partners maandag. Hij werkt al jaren in de filmindustrie en woont en werkt al lange tijd in Londen. Hij heeft de Nederlandse nationaliteit via zijn vader maar spreekt overigens zelf geen Nederlands.

Versluis verleende in het verleden zijn medewerking aan grote successen als Game of Thrones, The Revenant en The Dark Knight Rises. Ook staat de Nederlandse familiefilm Meester Kikker op zijn cv.

Andere genomineerde films in deze categorie zijn Bombshell, Joker en Judy. Maleficent II is het vervolg op de grote hit waarin Angelina Jolie de heks uit het sprookje Doornroosje speelt. 1917 van regisseur Sam Mendes is een gelauwerd oorlogsepos over twee soldaten die in de Eerste Wereldoorlog een speciale opdracht krijgen om te voorkomen dat 1600 Britse soldaten in een Duitse hinderlaag lopen.