Monty Python-acteur en tekstschrijver Terry Jones overleden

Foto: ANP

De Britse acteur Terry Jones, bekend van de satire van Monty Python, is op 77-jarige leeftijd overleden. Engelse media meldden dat hij volgens nabestaanden dinsdag in het bijzijn van zijn vrouw Anna in Londen is overleden. Jones was al jaren ernstig ziek.

Hij was behalve actief in de satirische groep Monthy Python ook bekend als schrijver, dichter en maker van televisieprogramma’s. Hij heeft veel van de teksten van Monthy Python geschreven en regisseerde de films The Holy Grail (1975), Life of Brian (1979) en The Meaning of Life (1983).

De door surrealistische sketches beroemd geworden groep Monthy Python startte in 1969 bij de BBC met Monthy Python’s Flying Circus. De ‘Pythons’ bleven daarna nog vele jaren samenwerken. Met collega-Python en vriend sinds zijn studententijd Michael Palin maakte Jones de komische tv-serie Ripping Yarns in de jaren zeventig voor de BBC.

Jones was daarnaast een gerespecteerd historicus op het terrein van de middeleeuwen. Hij schreef meerdere boeken over dat tijdperk en maakte ook een educatieve en grappige tv-serie over de kruistochten. De serie werd destijds in Nederland door Teleac uitgebracht.