Spanje blokkeert veiling mogelijke Caravaggio

Foto: ANP

De Spaanse regering steekt een stokje voor de veiling van een vroeg 17e-eeuws olieverfschilderij dat wel eens een verloren gewaand meesterwerk van de renaissancekunstenaar Caravaggio zou kunnen zijn. Cultuurminister José Manuel Rodriguez Uribes verklaarde op Twitter dat het onverdraaglijk zou zijn als het werk het land verlaat, omdat het vermoeden bestaat dat het door Caravaggio is gemaakt.

Het schilderij, De Doornenkroning, zou donderdagmiddag onder de hamer gaan in Madrid met een startprijs van 1500 euro, schrijft de krant El País. Het wordt in de veilingcatalogus toegeschreven aan kringen rond de Spaanse kunstenaar José de Ribera. Vanwege de twijfel hebben de huidige eigenaren het op het laatste moment teruggetrokken van de veiling.

De Italiaanse kunstkenner Vittorio Sgarbi zegt in het werk de hand van Caravaggio te zien en zou het graag terug naar Italië halen, meldt persbureau ANSA. De Italiaan Caravaggio zou De Doornenkroning mogelijk in de eerste jaren van de 17e eeuw hebben geschilderd. Op het schilderij staat Jezus afgebeeld voordat hij wordt gekruisigd.

Schilderijen van Caravaggio wisselen voor astronomische prijzen van eigenaar. De laatst ontdekte Caravaggio, Judith onthoofdt Holofernes, werd voor een Franse veiling in 2019 gewaardeerd op 170 miljoen dollar. Een onbekende bieder ging ermee vandoor voordat het werk werd geveild. De prijs werd niet bekendgemaakt.