Harvey Weinstein waarschijnlijk overgedragen aan Californië

Foto: ANP

Harvey Weinstein wordt volgens de Amerikaanse media waarschijnlijk binnen dertig dagen overgedragen aan de staat Californië. Tegen de gevallen filmproducent, die in New York een celstraf van 23 jaar uitzit voor verkrachting en seksueel misbruik, lopen ook in Los Angeles misbruikzaken.

Tijdens een hoorzitting is vrijdag bepaald dat Weinstein zich toch binnen dertig dagen bij de rechtbank in Los Angeles moet melden, tenzij Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, anders besluit. Weinsteins advocaten probeerden deze overlevering te voorkomen, omdat volgens hen de producent niet in staat is te reizen door zijn slechte gezondheid.

In New York zit Weinstein vast voor seksueel misbruik en verkrachting van twee vrouwen. In Californië is hij aangeklaagd voor elf zaken, onder meer verkrachting, aanranding en mishandeling. Mocht hij voor deze delicten veroordeeld worden, dan kan zijn straf oplopen tot 140 jaar cel. Dat zou betekenen dat de 69-jarige Weinstein, die alles ontkent en beroep heeft aangetekend, nooit meer vrijkomt.