Veiling muurschildering Banksy in Zwolle uitgesteld na technische problemen

Foto: ANP

De veiling van een grote muurschildering van 3 bij 3,5 meter van de Britse kunstenaar Banksy dinsdagavond is verzet naar woensdagavond. Er zijn technische problemen en daardoor kon niet iedereen (online) bieden. De schildering, de White House Rat, is in 2004 gemaakt voor de Liverpool Biennial en wordt geveild bij veilinghuis Hessink’s in Zwolle.

Het werk kwam begin april aan in Nederland, in Hoek van Holland, waarna het gevaarte van 500 kilo per vrachtwagen werd overgebracht naar Staphorst, waar het even werd opgeslagen. Daarna werd het kunstwerk overgebracht naar het veilinghuis in Zwolle. Hessink’s zetelt in de watertoren de Koperen Hoogte. Daar kon het kunstwerk niet zomaar naar binnen. Een kraanverhuurbedrijf moest eraan te pas komen om het gevaarte over het gebouw heen te tillen zodat het via de achterzijde van het gebouw naar binnen kon.

Het oorspronkelijke werk was nog groter, maar alleen het bovenlijf van de rat kon worden losgehaald. Hessink’s verkocht al eerder enkele stukken straatkunst van Banksy voor eigenaren van huizen waarop de artiest had geschilderd.

Hessink’s meldt dinsdagavond dat de problemen te maken hebben met “een automatische safety check” op de website, waardoor de ondersteuning van één van de internationale biedsystemen uitviel. Om iedere geïnteresseerde potentiële bieder een eerlijke kans te geven, heeft de directie van Hessink’s veilingen besloten de veiling te verplaatsen naar woensdag om 19.00 uur. “Uiteraard betreuren wij dit ten zeerste en bieden hiervoor onze oprechte excuses aan”, aldus het veilinghuis.