BRIT Awards worden genderneutraal

Foto: ANP

De BRIT Awards, de belangrijkste muziekprijzen van het Verenigd Koninkrijk, worden genderneutraal. De organisatie heeft maandag bekendgemaakt dat vanaf volgend jaar geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen prijzen voor mannen en vrouwen.

Dat betekent dat tijdens de eerstvolgende uitreiking op 8 februari één beeldje wordt uitgereikt voor artiest van het jaar en internationale artiest van het jaar. “Het voelt helemaal als het juiste moment om de prestaties van artiesten te vieren om de muziek die ze maken, en het werk dat ze doen, ongeacht hun gender”, zegt voorzitter Tom March.

De organisatie van de BRIT Awards was al langer van plan om de prijzen genderneutraal te maken zodat ook non-binaire personen, die zich niet specifiek man of vrouw voelen, kunnen meedingen.

Ook andere awardshows maakten de keuze om geen onderscheid meer te maken tussen prijzen voor mannen en vrouwen. Zo zijn ook de MTV Awards genderneutraal en reikte ook de organisatie van de Gouden Kalveren eerder dit jaar nog maar één prijs voor beste hoofdrol en één prijs voor beste bijrol uit.