Zeker 14 landen weren animatiefilm Lightyear vanwege gayzoen

Foto: ANP

Tot nu toe weigeren veertien Arabische en Aziatische landen om de nieuwe animatiefilm Lightyear van studio Pixar te vertonen. Dat hebben bronnen binnen de filmwereld laten weten aan persbureau Reuters. De kans is groot dat ook China de film niet wil gaan vertonen, omdat twee vrouwen elkaar in de film een kus geven.

Maandag werd al bekend dat de film niet door de censuur kwam in Saudi-Arabiƫ en de Verenigde Arabische Emiraten. Reuters vermoedt dat ook landen als Egypte, Indonesiƫ, Maleisiƫ en Libanon de animatie weigeren, al is dit nog niet officieel bevestigd.

De film Lightyear is een spin-off van de bekende Toy Story-serie. De landen vallen over het feit dat de beste vriendin van hoofdpersoon Buzz Lightyear een relatie met een andere vrouw heeft.

Lightyear-producent Galyn Susman heeft aan Reuters laten weten dat Pixar weigert om de zoen uit de film te snijden om de film wel ‘geschikt’ te maken voor bijvoorbeeld de Chinese markt. “We gaan niets uit de film halen, zeker niet iets dat van cruciaal belang is voor de film”, aldus Susman.