Acteurs: verhaal Murder on the Nile blijft overeind en boeien

10 nov , 6:00 Entertainment
anp071124172 1

In het Zaantheater in Zaandam gaat zondagmiddag de nieuwe voorstelling Murder on the Nile in première. Acteurs Stanley Burleson, Wilbert Gieske en Rick Engelkes, die het stuk ook produceert, delen met het ANP wat het verhaal van Agatha Christie uit 1937 en deze musical uniek maken.

"Het is een klassieke 'whodunit', het zit heel goed in elkaar en er zitten leuke karakters in", vindt Burleson, die de rol van Ambrose Pennefather speelt. "Het is ook echt een verrassing wie het heeft gedaan. Ik heb zelf de films gekeken, zowel de klassieke als de nieuwe. Maar halverwege wist ik even niet meer wie nu ook alweer de dader was, ook al had ik de film al gezien. Toen was het toch weer een verrassing. Dat maakt het leuk."

"Het zijn echte murder mysteries", zegt Engelkes (65) over de verhalen van Christie. Murder on the Nile is het derde verhaal van de Britse schrijfster waar de acteur en producent een theatervoorstelling van maakte. "Deze verhalen zitten zo in elkaar dat ze, ook al is het tachtig jaar geleden geschreven, overeind blijven. Waar dat hem in zit is dat je een behoorlijk grote cast hebt met excentrieke figuren. En je hebt één locatie en je kunt niet weg, iemand heeft het gedaan. Dat maakt het altijd wel een goed en sterk verhaal."

Mee puzzelen

Wilbert Gieske, die de rol van Dokter Bessner deelt met Engelkes, waardeert ook de samenwerking met de cast. "In deze voorstelling, afgezien van het verhaal en dat het een Christie is, vind ik het leuk om met heel jonge mensen te spelen", zegt de 78-jarige acteur. "Er zitten gewoon mensen in die meer dan drie keer zo jong zijn als ik. Het is natuurlijk fantastisch dat je nog met al die generaties mag spelen. En dingen en verhalen mag vertellen, dat is bijzonder aan deze voorstelling."

Engelkes denkt dat het publiek echt betrokken raakt bij het stuk. "Er is niet één moord, maar er zijn er twee, dus het wordt nog complexer. Je kunt nog meer mee puzzelen. En wat ik altijd vind, is dat het absoluut niet truttig mag worden. Dus qua muziek worden het grote gebaren, het mag een beetje stoer zijn en je ziet een indrukwekkend decor. Je wordt meegevoerd, het is toegankelijk, het is zowel geschikt voor mannen als vrouwen. Het is een avond lekker ontspannen uit, maar je zit toch op het puntje van je stoel omdat je aan het mee puzzelen bent."

De 58-jarige Burleson sluit zich hierbij aan. "Mensen kijken natuurlijk graag televisie, want dat is makkelijk, maar iedere keer als ik naar het theater ga zie ik weer dat er niets gaat boven live-entertainment. Als mensen voor je neus een stuk opvoeren is dat zo veel spannender en het gaat nooit vervelen. Het publiek is echt betrokken en wordt getriggerd om na te denken en toch word je verrast aan het einde."