De boekensector en de media putten enige hoop uit de motie die de Eerste Kamer heeft aangenomen om de voorgenomen btw-verhoging op boeken, kranten en cultuur in een apart wetsvoorstel te behandelen. De voltallige oppositie stemde vóór een D66-motie om dit te doen. De oproep is dus om dit onderdeel van het nieuwe belastingplan apart te behandelen.
De motie verwijst naar een motie die Wopke Hoekstra (CDA) in 2015 in de senaat indiende en die werd aangenomen. Hij gaf het kabinet toen een standje en vroeg om wetsvoorstellen voortaan niet meer als totaalpakket naar het parlement te sturen. Op die manier kan de Eerste Kamer namelijk alleen maar vóór of tegen het totale plan stemmen. Er is veel kritiek geuit op het plan van het kabinet Schoof op de btw op onder meer kranten en boeken te verhogen.
"Na alle acties en onze online petitie waarmee we in recordtijd ruim 300.000 handtekeningen ophaalden tegen de btw-verhoging op boeken, is er nu een sprankje hoop", stelt boekenkoepel CPNB. "De Kamer heeft goed geluisterd naar de zeer kritische adviezen van de Raad van State en de Algemene Rekenkamer. Niet voor niets pleiten wij voor een zorgvuldige impactanalyse. Onderzoek wijst uit dat een lage btw wel degelijk een positief effect heeft op leesbevordering."
Ook journalistenbond NVJ spreekt van een "belangrijk en positief signaal". Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning kan de politiek "nu dit plan op zijn eigen merites beoordelen en zo beter de afweging maken hoe groot de nadelige gevolgen van dit voorstel zijn. Er zijn prima alternatieven voor het plan. Het is fijn dat er nu ruimte is om die nog eens heel goed te bekijken." De motie werd dinsdag aangenomen tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer.