Evenblij en DeLange: Dolly Parton maakt impact met haar acties

11 okt , 5:00 Entertainment
anp101024230 1
Wereldster Dolly Parton betekent enorm veel voor haar thuisstaat Tennessee, zagen Ilse DeLange en Frank Evenblij tijdens de opnames voor Dolly For President. Voor het nieuwe programma van Omroep MAX reisden de twee af naar de Verenigde Staten en spraken ze veel verschillende mensen, vertelt het tweetal aan het ANP. "Lhbti'ers, native Americans en ook Trump-stemmers. De verbindende factor was altijd weer Dolly Parton", aldus DeLange.
DeLange bewondert Parton al van jongs af aan. "Al sinds ik als 12-jarige haar liedjes zong. Ik zag er ook echt uit als een soort mini-Dolly. Maar ook hoe zij zich beweegt in de muziekindustrie en hoe zij zich verhoudt tot haar publiek. Haar teksten zijn ook vaak eenvoudig en heel letterlijk. Daardoor maak je gelijk een verbinding met die emoties." Hoewel ze Dolly zelf niet hebben gesproken voor de vierdelige miniserie, hebben ze wel veel over haar geleerd, vertellen DeLange en Evenblij.
Parton doet heel veel aan liefdadigheid, merkte het duo. "Maar ze hangt het niet aan de grote klok", aldus DeLange. De royalty's die Parton kreeg voor I Will Always Love You, toen het nummer een hit werd voor Whitney Houston, gebruikte ze om te schenken aan een black community in Nashville. "Dat was in de countrywereld, die toch voornamelijk wit is, wel een statement."
'Erkenning'
Daarnaast is Tennessee een zogeheten 'red state' waar voornamelijk wordt gestemd op de Republikeinse partij. "Ja, het ligt daar gevoelig", erkent Evenblij. Als voorbeeld noemt hij Vancie Vega, een Dolly Parton-imitator, die Parton zelf openlijk steunt. "Vancie Vega is een man die zich als vrouw verkleedt en een voorbeeld voor velen. Vega legde uit hoe belangrijk het is geweest dat Dolly haar omarmt. Dolly heeft een voorbeeldfunctie voor mensen die daar anders naar kijken."
Dolly For President gaat daardoor niet alleen over het leven van Dolly Parton, maar ook over een stukje van de Amerikaanse cultuur. Zo vertelt Evenblij dat de mensen daar minder bezig zijn met klimaatverandering. "Voor die mensen richt Dolly ook een blik op de wereld, door haar acties", aldus DeLange. "Voor hen wordt de wereld groter, en de mensen die aan de andere kant staan voelen de erkenning dankzij haar."
Nashville Nights
In de nasleep van orkaan Helene, die eind september over het zuidoosten van de VS raasde, doneerde Parton 1 miljoen dollar voor het herstel in de regio. "Dat deed ze ook een paar jaar geleden, na hevige natuurbranden in de Smoky Mountains, waar ze vandaan komt", vertelt DeLange. "Toen heeft ze iedereen die was geraakt 1000 euro per maand gegeven."
Op 27 maart geeft DeLange een bijzonder concert met de titel Ilse DeLange's Nashville Nights. De countryzangeres nam haar debuutalbum World of Hurt (1998) op in Nashville, waar ze ook een huis heeft. "Ik heb de band met Nashville altijd gehouden en het loopt als een rijgdraad door mijn hele carrière", vertelt DeLange. "Ik ga Dolly zeker eren tijdens de shows in AFAS Live. Het programma heeft me teruggeworpen naar het begin van mijn carrière. Wie krijgt nu die kans om na al die tijd dat gevoel weer terug te krijgen?"