Giro555 volgens presentatoren voor 'meest simpele' van conflict

15 okt , 13:14 Entertainment
anp151024161 1
Met de Giro555-uitzendingen zetten presentatoren Herman van der Zandt, Tooske Ragas en Renze Klamer zich woensdag in voor "het meest simpele" onderdeel van het lopende conflict in het Midden-Oosten: mensen in nood. "Het is misschien wel het enige aan het hele conflict wat eenvoudig te begrijpen is: dat er slachtoffers zijn die hulp nodig hebben", zegt Klamer tegen het ANP.
"Dit is zo'n ingewikkelde situatie al zoveel decennia, die nu totaal ontploft is", zegt Ragas. "En we weten ook nog totaal niet waar dat gaat eindigen. Zou het maar eindigen. Maar er is één ding wat wel heel helder en overzichtelijk is, dat is dat heel veel mensen die daar niet om gevraagd hebben hierin terecht zijn gekomen omdat ze nu eenmaal op die plek in de wereld zijn geboren. Die hebben nu hulp nodig, anders overleven ze het niet."
Bij alle drie was er dan ook geen twijfel over deelname aan de actie, ook al zien ze dat de discussies hoog oplopen over het geld dat naar slachtoffers in Gaza, Libanon én Israël gaat. "Aan welke kant van het conflict je ook staat als kijker, het enige wat volgens mij iedereen samen voelt, is dat je heel veel onnodig leed ziet", zegt Klamer. "Afgelopen weken is het debat natuurlijk gedomineerd door de vraag aan welke kant je staat, het gaat veel over politiek", zegt Ragas. "Maar ik denk en hoop dat morgen voornamelijk gaat over menselijkheid. Even afgepeld van de vraag aan welke kant je staat of uit welk land je komt, we gaan mensen zien."
Strijkstok
Voor Van der Zandt is het zijn "zoveelste actie" en hij hoorde al vaker kritiek. "De orkaan raast over de Filipijnen en je vraagt om geld en mensen vragen 'hoe weet je zeker dat het niet aan de strijkstok blijft hangen van een Filipijnse oligarch of de regering of een regiogouverneur?' Dat is altijd een vraag bij grote dingen en die vragen leven hier nog sterker, omdat het geen natuurramp is maar een conflict. Maar we vragen: als je wil geef. Je hoeft het niet te doen. Beslis voor jezelf of je wil geven of niet, die afweging moeten mensen gewoon zelf maken."
Volgens Klamer is er "altijd een reden om het niet te doen". "En er zal vast ergens een procent naar een verkeerde kant gaan per ongeluk, maar de grootste kans heb je met organisaties die daar knowhow hebben en de contacten om daar hulp te verlenen", zegt hij over de tien organisaties die hun krachten bundelen met Giro555. "Die mensen weten zo goed wat ze doen", vertelt Ragas. "Dit gaat niet over 'we geven die en die een smak geld' dit gaat over 'we geven die mevrouw een matras" 'we geven die mensen een deken" 'we geven hun een voedselpakket' en die mensen hygiëneproducten zodat ze kunnen bevallen."