Door zich in te zetten voor een anti-homocampagne in de staat Florida, bereikte de Amerikaanse zangeres Anita Bryant uiteindelijk het tegenovergestelde. Dat zegt oud-politicus en voormalig hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol in een reactie op het overlijden van Bryant, dat vrijdag bekend werd. Krol organiseerde in 1977 in Amsterdam het benefietconcert Miami Nightmare, waarvan een deel van de opbrengst is gebruikt in de strijd voor de invoering van het homohuwelijk in Nederland.
Nadat Bryant in Florida had opgeroepen tot de intrekking van een verordening waarmee homoseksuelen dezelfde rechten zouden krijgen als heteroseksuelen, riepen homorechtenactivisten uit Florida de hulp in van Stichting Vrije Relatierechten (SVR), die was opgericht door onder anderen Krol. "Wij bedachten dat het leuk was om een concert te organiseren", herinnert Krol zich. Na bot te hebben gevangen bij Carré, had de organisatie meer geluk bij het Concertgebouw. "Dat had een joodse leiding en die snapte heel goed waar discriminatie toe kan leiden. Ze zeiden: u bent hier van harte welkom", aldus Krol.
De organisator vroeg Mies Bouwman voor de presentatie van de avond. "Tot mijn verbazing zei ze ja. Ze zei: 'Niet alleen in Amerika hebben ze Anita Bryant, hier zijn ook heel veel Anita Bryants'. En toen zij aan boord was, konden we vragen wie we maar wilden", lacht Krol, die uit het programmaboekje van toen namen als Pia Beck, Sieto Hoving, Robert Long en Albert Mol opsomt. "Politici droegen ook bij, waardoor het ook een politiek onderwerp werd."
Er werd die nacht ruim een ton aan guldens ingezameld. "Er bestonden nog geen tikkies of creditcards, dus ik heb na afloop met een enorm pak bankbiljetten in de zak van mijn gehuurde smoking Mies Bouwman in mijn oude Eend naar huis gereden", lacht Krol. Van het geld werden advertenties gekocht in de Miami Herald en in Time Magazine. "Met het geld dat over was, is een begin gemaakt voor de strijd om het openstellen van het burgerlijk huwelijk."
Krol, die na het concert ging werken als voorlichter van de Tweede Kamerfractie van de VVD en in 1980 de Gay Krant oprichtte, is Bryant uiteindelijk dankbaar, zegt hij. "Het homohuwelijk is uiteindelijk verworden tot ons mooiste immaterieel exportproduct en dat is te danken aan mevrouw Anita Bryant."