Volgens Omroep MAX-baas Jan Slagter moet er een onderzoek komen naar Frederieke Leeflang. Daarnaast moet de NPO-topvrouw op non-actief worden gesteld, stelt Slagter in de talkshow Renze Op Zondag. "Stel dat we dit niet serieus nemen. Dan gaat niemand meer een klacht durven indienen", aldus Slagter. "Dan kunnen al die plannen van aanpak die wij hebben moeten schrijven om te laten zien dat we het in onze organisatie in orde hebben, de shredder in."
"Er is maar één organisatie in Nederland die dat kan doen, dat is het Commissariaat voor de Media", vertelt de omroepbaas. Een onderzoek laat volgens hem zien dat klachten niet "zomaar onder het vloerkleed kunnen worden geschoven". "Iedereen die zich gemeld heeft, dat zegt zij zelf ook, moet serieus worden genomen."
Daarnaast vertelde Slagter over een uitspraak die Leeflang zou hebben gedaan tijdens een vergadering. Bestuurslid Paul Doop ging eerder weg om de trein te halen en Leeflang zou tegen de aanwezigen hebben gezegd, "Ach, kijk dat kleine zielige mannetje eens rennen voor zijn trein." Slagter was zelf niet bij de vergadering, maar heeft dit naar eigen zeggen gehoord van iemand die er wel bij was. "Dat is een verhaal dat iedereen bij de NPO kent, want het ging rond", aldus Slagter. "Als je zo over een medebestuurslid praat, dat vind ik schrijnend."
'Krachtige leider'
"Als zij zegt, 'Ik heb geen grensoverschrijdend gedrag vertoond,' laat dan een onderzoek komen. Dan kunnen we verder, want we staan aan de vooravond van een hervorming van het publieke bestel. We hebben een krachtige leider nodig en niet iemand die zich schuldig maakt aan al deze dingen."
Vrijdag brachten het AD en Investico naar buiten dat tientallen huidige of recent vertrokken medewerkers melding hebben gemaakt van een angstcultuur onder Leeflang. Zij zou zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer intimidatie en verbale agressie. Ook Doop, die in 2024 vertrok als bestuurder, diende een klacht in. Volgens Leeflang zou ze gehoord hebben over klachten via de ondernemingsraad en een vertrouwenspersoon, maar zelf geen meldingen hebben ontvangen.