Schilder, beeldhouwer en graficus Willem den Ouden is maandag op 97-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Willem den Ouden Stichting bevestigd na berichtgeving van de NOS. De kunstenaar worstelde al langere tijd met zijn gezondheid.
Den Ouden stond bekend als een van de belangrijkste landschapsschilders van Nederland. Ook werd hij bekend om de manier waarop hij op het doek wolken en hun schaduwen wist te reconstrueren. Hij maakte behalve schilderijen ook aquarellen, etsen en litho's.
De schilder voltooide in de jaren vijftig zijn opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, waar hij daarna ook enige tijd lesgaf. Met zijn echtgenote, schilderes Ferry Alink (1937-2013), verhuisde hij in de jaren zestig naar Varik, een dorp aan de Waal. De rivier inspireerde hem tot veel van zijn kenmerkende landschapswerk.
Hoge waterstanden
Behalve kunstenaar was Den Ouden ook activist. In de jaren tachtig verzette hij zich hevig tegen de plannen die Rijkswaterstaat maakte om de dijken te verzwaren. Den Ouden vond dat de plannen te rigoureus waren en het landschap zouden aantasten. De publieke opinie keerde zich echter tegen deze kritiek na de hoge waterstanden van de Maas, Rijn en Waal in 1995 en de evacuatie van het Rivierenland.
Het werk van Den Ouden is te zien in een groot aantal Nederlandse musea. Doeken van hem hangen in het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, het Teylers Museum in Haarlem, het Dordrechts Museum en Museum Henriette Polak in Zutphen.