Het aantal eet- en drinkgelegenheden neemt al jaren toe en daar is zelfs tijdens de coronapandemie geen einde aan gekomen. Wel is er een afname te zien van chique restaurants, bars of cafés die geen eten serveren, mobiele horeca als ijskarren en nachtclubs. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus van gegevens van horecadatabase Datlinq.
In juli dit jaar telde Nederland ruim 45.000 eet- en drinkgelegenheden. Vlak voor de coronacrisis in januari 2020 waren dat er nog zo'n 43.000. De groei komt voor een groot deel door de toename van het aantal fastfoodrestaurants en andere laagdrempelige eetgelegenheden. Ook zaken die zich alleen toeleggen op het bezorgen en laten van afhalen van eten, zijn snel in aantal toegenomen.
Door de lockdowns moesten horecazaken meermaals de deuren sluiten tijdens de eerste jaren van de coronapandemie. Veel ondernemingen probeerden dat te compenseren door eten en drinken te bezorgen en af te laten halen. Desondanks liepen de omzetten flink terug. De overheid gaf miljarden uit om de sector overeind te houden met verschillende steunregelingen.
Dat lijkt zijn effect te hebben gehad. Uit een eerder CBS-rapport bleek dat tijdens de coronacrisis relatief weinig eet- en drinkgelegenheden over de kop zijn gegaan. Onderzoeker Martijn de Bruin van Datlinq ziet dat ook in zijn cijfers. "Je ziet wel dat veel horecazaken te koop staan", voegt hij daar aan toe. Steeds vaker zijn de ondernemers die deze zaken overnemen al eigenaar van één of meerdere horecazaken of sluiten ze aan bij een bekende formule.
Beproefde horecaformules als Domino's pizza, KFC, De Beren, Subway en Kwalitaria zijn sowieso met een opmars bezig, ziet De Bruin. Het is aantrekkelijk voor ondernemers om zich hierbij aan te sluiten omdat ze zo kunnen profiteren van bijvoorbeeld gunstige inkoopprijzen. Ook horecagroepen met meerdere restaurants in het beheer zijn aan het groeien. Dat gaat bijvoorbeeld om Hells Kitchen Horeca Groep, die in en rond Rotterdam actief is met restaurants als Zalmhuis en Sijf.
Relatief gezien is het aantal eet- en drinkgelegenheden het meest toegenomen in de gemeente Duiven, namelijk met een derde sinds begin 2020. Ook in Diemen, West Betuwe en Leidschendam-Voorburg is de toename groter dan 25 procent.