Omroepen staken journalistiek overleg met Ongehoord Nederland

29 sep 2022, 17:19 Entertainment
omroepen staken journalistiek overleg met ongehoord nederland
ANP

De hoofden journalistiek van alle omroepverenigingen die deel uitmaken van de NPO willen niet meer overleggen met omroep Ongehoord Nederland over de journalistieke koers van de NPO. Dat lieten zij donderdag in een brief weten aan Gijs van Beusekom, de genremanager van de NPO die over de journalistieke producties gaat.

De omroepen stellen dat Ongehoord Nederland "in onze ogen geen journalistiek bedrijft, maar haar programmering gebruikt om standpunten en meningen naar voren te brengen die niet journalistiek zijn onderbouwd. Het genreoverleg van de NPO is een plek waar de hoofden journalistiek met elkaar het vak verkennen en elkaar scherp houden, maar dit kan alleen als alle deelnemers dezelfde journalistieke grondbeginselen delen, zoals hoor- en wederhoor en waarheidsvinding."

De huidige programmering van Ongehoord Nederland voldoet daar in de ogen van de andere omroepen niet aan. De brief is ondertekend door AVROTROS, BNNVARA, WNL, HUMAN, Omroep Zwart, Omroep MAX, KRO-NCRV, VPRO, EO en PowNed.

De NOS heeft zich niet bij de oproep aangesloten. "Bij voorbaat niet aan tafel te komen, vind ik geen oplossing", laat hoofdredacteur Giselle van Cann van NOS Nieuws weten. "Dat genreoverleg is juist de plek om te zeggen wat je vindt van de journalistiek. Het is niet aan mij om een bestuurlijk oordeel te vellen."

Ongehoord Nederland kreeg eerder een financiële sanctie van de NPO na een onderzoek van de Ombudsman naar klachten dat de omroep onjuiste en onbetrouwbare informatie zou verspreiden, dat de journalisten onvoldoende kritische vragen zouden stellen en dat de gasten vooral uit rechtse hoek zouden komen. Dit zou in strijd zijn met de journalistieke code van de NPO. De Ombudsman achtte deze klachten grotendeels gegrond.

De Ombudsman heeft een nieuw onderzoek ingesteld na een veelbesproken item waarin zonder enige context filmpjes werden getoond van willekeurige zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan. Presentator Raisa Blommestijn stelde dat de zwarte daders allemaal een racistisch motief hadden. Maar uit onderzoek van Pointer is gebleken dat hier geen enkel bewijs voor is.

Naar aanleiding van dit item kwamen er weer vele honderden klachten bij de Ombudsman binnen. Ook heeft de NPO het Commissariaat voor de Media gevraagd te kijken of Ongehoord Nederland de mediawet heeft overtreden.

Ongehoord Nederland en omroepbaas Arnold Karskens waren donderdag niet voor commentaar bereikbaar. Maar in het programma Ongehoord Nieuws verweet presentator Blommestijn de collega-omroepen "het geluid van miljoenen Nederlanders" uit te sluiten. Zij verwijt de NPO ook "te staan voor verbinding en inclusie, maar nu niets anders te doen dan uitsluiten en moddergooien".