Reinier Zonneveld deelde podium met AI dankzij studievriend

18 okt 2024, 5:30 Entertainment
anp161024195 1

Reinier Zonneveld dankt de supercomputer waarop een AI-programma live zijn eigen muziek verrijkt aan een oud-studievriend van zijn econometrieopleiding. Dat vertelde de artiest aan het ANP tijdens Amsterdam Dance Event (ADE), waar hij zaterdag optreedt.

Bijna vijf jaar lang sleutelde Zonneveld eraan samen met Cas Luuring, de vriend in kwestie. "Hij is heel goed in coderen", zegt Zonneveld over hem. "En we vroegen ons af wat we konden maken wat je optreden beter maakt, of in ieder geval uitdagender. Zonder dat het doel is om de artiest te vervangen." Dat werd het AI-model R², dat kwam te draaien op een computer van het financiële bedrijf waar Luuring voor werkt en afgelopen augustus voor het eerst live werd ingezet.

"Na die jaren werken hadden we eindelijk iets wat goed genoeg was om realtime te gebruiken", vertelt Zonneveld. "Dus toen heb ik dat voor het eerst op mijn festival gedaan. Ik was er erg nerveus voor, want hij had het nog nooit helemaal goed gedaan in de studio. Er zaten nog allemaal bugs in, die we tot een uur van tevoren nog aan het maken waren."

Container

Luuring zat tijdens die show in een container, waar grote gaten in gemaakt waren voor de ventilatie omdat de computer zo warm werd. Maar het werkte, en het apparaat had drie opties: zelf ter plekke iets verzinnen, een concrete opdracht uitvoeren of luisteren naar wat Zonneveld aan het doen was en daar direct op voortborduren. "Daarbij luistert het naar wat je aan het doen bent, en gaat het verder met realtime nieuwe muziek creëren vanaf het punt waarop ik de knop indruk", legt hij uit. "Dat is echt bizar."

Op ADE liet Zonneveld even horen wat er zoal uit die functie kwam tijdens de show in augustus, en dat ligt qua stijl erg dicht bij die van hemzelf. Dat is niet zomaar, want het zelfgeschreven AI-model werd getraind met meer dan 2000 uur aan muziek die Zonneveld door de jaren heen maakte. "Een leuk experiment", zegt Zonneveld daar nu over, en het is wat hem betreft ook niet meer dan dat. "Het is iets fris. En ik denk dat het goed is om te laten zien dat je ook positieve dingen kan doen met AI."

Want bang is Zonneveld er niet voor. "Nee, want AI wordt getraind met dingen die er al zijn", zegt hij. "En hoe meer je het weer op zichzelf laat trainen, hoe meer de kwaliteit omlaag gaat. Op de een of andere manier gaat het met AI altijd over het vervangen van mensen, terwijl dat helemaal niet noodzakelijk het geval is. En dat was ook het idee achter deze samenwerking, om die discussie op gang te zwengelen. Je kan niet meer stoppen dat AI er is, maar je kan wel het beste ervan maken."