In zijn nieuwe documentaire God, ik ben gay wordt Robbert Rodenburg gevolgd door regisseur Linda Hakeboom in zijn worsteling met religie en homoseksualiteit. De documentaire is op donderdag 12 december om 21.30 uur te zien op NPO 3.
Rodenburg groeide op in een conservatief-christelijke gemeenschap. Op school leerde men hem dat het beter was geen homo te zijn. Toen hij uit de kast kwam, was dit een grote schok voor zijn omgeving. In de documentaire gaat hij de confrontatie aan met de gebeurtenissen uit zijn verleden, die hij jarenlang diep heeft weggestopt. Zo gaat Rodenburg in gesprek met zijn familie en brengt hij een bezoek aan zijn oude middelbare school en voormalige kerkgemeente.
"Deze documentaire beschouw ik als een groot cadeau aan mezelf, omdat ik eindelijk deal met ervaringen uit mijn verleden. Het was een ingewikkelde reis, een therapiesessie met publiek. Heel confronterend", stelt Rodenburg. "Maar ik vind het belangrijk om mijn verhaal te delen, omdat ik hoop dat ik mensen die met dezelfde vragen worstelen kan inspireren en het gevoel kan geven dat ze niet alleen zijn."
Veilige plek
Naar aanleiding van de documentaire slaan KRO-NCRV en COC de handen ineen om een veilige plek te creëren voor de lhbtiq+-gemeenschap. Een lesbrief over God, ik ben gay maakt deel uit van het Paarse Vrijdag-pakket van COC. Daarnaast lanceert KRO-NCRV in december, in samenwerking met COC, een onlineplatform met tips en inspirerende verhalen.
Sandra Hilster, mediadirecteur KRO-NCRV zegt: "In God, ik ben gay zien we hoe belangrijk het is om te leven in een omgeving waar je jezelf kunt zijn, binnen het geloof en daarbuiten. Niet iedereen is zich daarbij bewust van de rol die je kunt spelen in het creëren van die veilige plek en daarom gaan we de samenwerking aan met COC. Samen willen we bewustwording creëren, handvatten geven en bouwen aan een toekomst waarin iedereen zich thuis en verbonden voelt."