Het Stedelijk Museum in Amsterdam opent over een jaar een tentoonstelling van het werk van fotograaf Erwin Olaf, over wie deze maand ook het boek 'Erwin Olaf Springveld. Hard werken, hard feesten' verschijnt. De expositie toont niet alleen foto's, maar Olaf ook als multimediair kunstenaar.
Te bekijken is straks onder meer Zelfportret met longen (2023), dat nooit eerder in een museum werd getoond, en werk dat hij heeft gemaakt tijdens zijn ziekbed. Olaf, die aan longemfyseem leed, stierf vorig jaar op 64-jarige leeftijd na een longtransplantatie.
"Wij willen in de komende tentoonstelling naast verschillende bekendere foto's, series en films ook de onderbelichte, meer rauwe kant van zijn werk laten zien. We zijn nieuwsgierig om verschillende raakvlakken te onderzoeken die zijn werk heeft met kunst, reportage, reclame, werk in opdracht, activisme, magazinefotografie en film. Erwin Olaf was een vrijdenker, en een onvermoeibare voorvechter van equal rights en vrijheid van meningsuiting", zegt directeur Rein Wolfs van het Stedelijk.
Volgens Shirley den Hartog, jarenlang Olafs rechterhand, had de fotograaf een haat-liefdeverhouding met het Stedelijk, maar had hij toch wel de "vurige" wens om er te exposeren. Den Hartog is ook manager en directeur van de Studio Erwin Olaf, waarmee het Stedelijk de tentoonstelling organiseert.