'Vaders maanlanding was business as usual'

30 sep 2018, 19:55 Entertainment
vaders maanlanding was business as usual
ANP
Dat hun vader als eerste mens voet op de maan zette was in hun ogen ,,business as usual''. Zich echt realiseren dat Neil Armstrong daarmee in juli 1969 wereldgeschiedenis schreef, deden zijn zoons Rick en Mark niet. Laat staan dat ze het daar bijna vijftig jaar later nog over zouden hebben.
Rick Armstrong was destijds twaalf jaar, Mark zes. Inmiddels zijn de twee ervan doordrongen wat voor prestatie hun vader toentertijd neerzette. Het omgaan met alle faam waar familie Armstrong mee te maken kreeg, was wel een ,,leerproces'', zegt Mark. Uitgerekend hun vader hield hen met beide benen op de grond. Die benadrukte dat ze goed hun best moesten blijven doen op school en niet op het verkeerde pad moesten belanden.
Dat is een van de redenen waarom de broers zeer te spreken zijn over de nieuwe biografische film First Man, die binnenkort verschijnt. Die laat zien wie Neil Armstrong werkelijk was tijdens zijn turbulente tijd bij NASA.
,,Hij is in de loop der tijd gekarakteriseerd als een teruggetrokken persoon. Maar dat was hij niet'', zegt Rick. Volgens hem komt in First Man goed naar voren dat Neil ook humor had. Al is het subtiel. ,,Maar iemands leven is veel veelzijdiger, dan in een film is te vatten'', vult Mark aan.
Regisseur Damien Chazelle, die eerder lof oogstte met de filmmusical La La Land, heeft volgens hen de juiste keuzes gemaakt. Chazelle castte opnieuw Ryan Gosling voor de hoofdrol. Claire Foy speelt Neils vrouw Janet. De twee broers hebben veelvuldig contact gehad met de cast.
De film toont de strijd die de familie Armstrong voert in aanloop naar Neils beroemde ruimtevlucht met Apollo 11. De dood speelt daarin een belangrijke rol. Het gezin verloor begin jaren 60 de tweejarige dochter Karen. Daarnaast verongelukten collega's en vrienden van Armstrong bij NASA. Zelf ontsnapte hij aan de dood tijdens zijn eerste ruimtereis in 1966.
Rick en Mark kregen van die spanning niet veel mee. ,,Ik was niet bang'', zegt Rick. Daar dankt hij in het bijzonder zijn moeder voor. ,,Het is opmerkelijk hoe zij haar zenuwen kon maskeren.''
Met alle roem kon Neil, die in 2012 overleed, niet echt uit de voeten. Hij zag zijn maanwandeling vooral als een teamprestatie, zegt Mark. Dat er nu een grote Hollywoodproductie over zijn leven verschijnt, zou zijn vader toch wel hebben kunnen waarderen, stelt Rick. ,,Zolang de film maar historisch en technisch accuraat is.''