Een warmhartig terugblik op Dick Bruna en zijn Nijntje

18 feb 2017, 14:16 Entertainment
dick bruna hq anp
ANP
In 2014 legde de vader van misschien wel het oudste konijntje van ons land zijn tekenpotloden neer. Het was "mooi geweest". Afgelopen donderdagavond is Dick Bruna op 89-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Nijntje en de familie Pluis hebben veel betekend voor Nederlanders én op internationaal niveau.
Nijntje is geboren in 1955; de allereerste verhalen zagen toen het daglicht, waarna het laatste boek van Bruna verscheen in 2011. Onderweg heeft de Nederlandse tekenaar, schrijver en vormgever vele bijzondere hoogtepunten bereikt. Zijn 'Nijn' kreeg een hoofdrol in televisieseries, een eigen musical en in 2013 kwam ‘Nijntje de film’ uit.

Voor jong en oud

Ondanks het feit dat Bruna in de laatste jaren niet veel meer op straat verscheen, ontving hij vorig jaar nog de Max-Velthuis prijs in het Letterkundig Museum in Den Haag. In zijn woonplaats Utrecht heeft de beroemde tekenaar zijn eigen plek gekregen in het Centraal Museum: het Dick Bruna huis. Hier werd in 2015 Nijntje's zestigste verjaardag nog volop gevierd met een speciale tentoonstelling, voor jong en oud.
Oneindig veel kinderen uit Nederland, maar ook van over de hele wereld, zijn grootgebracht met de avonturen van Nijntje en de rest van de familie Pluis. Utrecht is Dick Bruna volgens burgemeester Jan van Zanen veel dank verschuldigd. "Hij heeft veel voor de stad en ver daarbuiten betekend", vertelt hij aan Utrecht.nieuws.nl .

Omgaan met emotie

Onze minister-president Mark Rutte voelt zich eveneens verbouwereerd: "Nijntje, de wereldberoemde schepping van Bruna, is absoluut Nederlands cultuurgoed. Zoveel jonge mensen hebben hiernaar gekeken en hiervan genoten", zegt hij tegen het ANP. Rutte vertelt van een bezoek aan Japan, "waar Dick Bruna echt een nationale held is en Nijntje een nationaal begrip." De premier vertelde ook dat Bruna in zijn werk "kleine kinderen bijvoorbeeld uitlegt hoe je met verdriet moet omgaan” bij sterfgevallen of bij een bezoek aan het ziekenhuis. "Dat is heel bijzonder.”
Bruna laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen achter, met een glimlach en een traan. Vandaag om elf uur 's ochtends speelde de stadsbeiaardier van Utrecht Malgosia Fiebig, als eerbetoon aan de Utrechtse Bruna, een aantal bekende Nijntje-liedjes op het carillon van de Domtoren. Het speciale moment is hier terug te zien en te luisteren.
16807562 1404947569550735 5727089746791191119 n