Zeewier: de groente van de toekomst

Foto: Wikimedia Commons by Sapporo Ichiban

Niet iedereen is er weg van en sommigen hebben wellicht geen idee hoe het smaakt, maar grote kans dat daar binnenkort verandering in gaat komen. Het kabinet wil namelijk maar liefst 5 miljoen euro investeren in de Nederlandse zeewierteelt. “Zeewier is de groente van de toekomst.”

Zeewier heeft een ondergewaardeerd imago volgens Staatssecretaris Martijn van Dam. Hij staat ervoor om zeewier een vertrouwd ingrediënt te maken in het eetpatroon van de mens. “Het is lekker én ook nog eens gezond”, aldus Van Dam. Het kabinet pleit al langere tijd voor meer gebruik van plantaardige producten.

Onlangs is in het waddengebied op Texel het bedrijf Waddenwier erin geslaagd om met enkel zeewater Nederlands zeewier te telen. “Zeewier wordt steeds belangrijker in voeding, farmacie, cosmetica en als bemesting in de landbouw. Met deze doorbraak krijgen we de beschikking over duurzaam en milieuvriendelijk geteeld wier”, aldus de initiatiefnemers.

Het duurt niet lang meer of gedroogd zeewier of zelfs algen-kruiden in de schappen bij de horecagroothandels zullen liggen, zo blijkt uit navraag bij kruidenleveranciers in Nederland. “Wieren zijn heel goed toepasbaar in plaats van zout om tóch die ziltige smaak te krijgen in bijvoorbeeld een salade.” Bovendien kan de zogenoemde ‘geneeskrachtige’ werking van zeewier ons lichaam een flinke boost geven.