Maak je niet druk: wat te eten tegen een hoge bloeddruk

Foto: Zoomin.TV

In Nederland heeft ongeveer één op de drie volwassenen die tussen de dertig en zeventig zijn jaar een te hoge bloeddruk. Opvallend is dat bij steeds meer jongeren een te hoge bloeddruk wordt geconstateerd. Kan dat niet anders? Jazeker, door een gezonde levensstijl en door het maken van andere keuzes in je voeding. Welke keuzes dat zijn, hebben wij voor je uitgezocht.

Iets minder zoet

Een te veel aan suiker kan op verschillende manieren bijdragen aan het vernauwen van je aderen. Dus door minder zoet te eten, en daar horen koolhydraten ook bij, kun je op een snelle manier je bloeddruk verlagen én een te hoge bloeddruk voorkomen. Heb je toch zin in iets zoets? Neem dan wat fruit of noten. Koolhydraten kan je vervangen door meer eiwitten te eten, zoals kip en eieren.

Groentes en fruit

Met name groene groentes en bladgroentes zijn een bron aan kalium en magnesium, wat je bloeddruk in balans houdt. Ook zijn groentes en fruit rijk aan vezels, wat je een vol gevoel geeft. Hierdoor zit je sneller vol, waardoor het gemakkelijker is om gewicht te verliezen. Gewichtsverlies verlaagt de bloeddruk. Met name bieten, bananen en blauwe bessen zijn een gezonde keuze én zorgen ervoor dat je bloeddruk laag blijft.

Omega 3, lijnzaad en knoflook

Mensen die veel omega 3 vetzuren eten, hebben 35 procent minder kans op een hoge bloeddruk. Vooral de dierlijke omega vetzuren hebben een verlagend effect op je bloeddruk. Eet dus af en toe wat vette vis, zoals haring of zalm. Daarnaast heeft lijnzaad een krachtig bloeddrukverlagend effect; deze toverzaadjes zijn prima te mengen door je muesli of yoghurt. En doe eens wat vaker knoflook door je eten. Het stofje allicine in knoflook heeft een ontspannende werking op je bloedvaten.

Inspiratie nodig? Hier een heerlijk en makkelijk recept met kip, spinazie en frambozenjam. Lekker en ook nog goed tegen een hoge bloeddruk: