Doe eens wat vaker kurkuma door je eten

Foto: Publiek domein

Als er één voedingsmiddel is dat de titel superfood verdient, is het kurkuma. De geelwortel staat steeds vaker op de ingrediëntenlijst van recepten door zijn gezonde effecten op ons lichaam en onze hersenen. In India is het gele goedje al eeuwenlang populair als smaakmaker en als geneeskrachtig middel. Ook in het Westen raken we steeds meer overtuigd. Wat zijn de voordelen van kurkuma?

Er zitten drie verschillende gele pigmenten (curcuminoïden) in de kurkumawortel en dit zijn meteen ook de stoffen die kurkuma zo’n heilzame werking geven. Deze curcuminoïden werken allemaal anti-oxidatief, ontstekingsremmend en zijn giftig voor tumorcellen. Daarnaast is kurkuma goed voor je huid en val je er ook nog van af.

Ontstekingsremmend

Door de ontstekingsremmende eigenschappen en de antioxidanten die in kurkuma zitten, heeft het een ontgiftende werking op je lichaam. Het maakt je lichaam schoon doordat schadelijke stoffen uit je lever worden verwijderd. Hierdoor komt je stofwisseling (weer) in balans.

Kankerremmend

Door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma, en in het bijzonder van curcumine, werkt het kankerremmend. Ontsteking is namelijk een essentiële factor bij tumorgroei. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat curcumine menselijke kankercellen van borst, prostaat, pancreas, maag, dikke darm en slokdarm kan doden. Tevens stopt het ook de groei van melanoom cellen.

Natuurlijke pijnstiller

De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma maken het ook tot een natuurlijke pijnstiller voor met name chronische pijn, zoals bij artritis en reuma. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat kurkuma effectiever is als pijnstiller dan aspirine of andere farmaceutische pijnbestrijders. Aangeraden doseringen variëren van 200 tot 500 mg, één tot vier keer per dag.

Nieuwsgierig geworden hoe je kurkuma kunt gebruiken? Voor een oppepper kun je kurkuma door je curry’s, vis- en vleesgerechten doen. Maar wat dacht je van deze gezonde smoothie? Extra lekker met dit warme weer!