Boek Chef met Lef is wars van voedingshypes

Nigel van der Horst
Nigel van der Horst
Foto: Ruben Visser 't Hooft

Al jaren is Chef met Lef Nigel van der Horst op Instagram te vinden met zijn overheerlijke recepten. Hij staat bekend om zijn combinatie van zout, pittig en zoet, waarbij gezondheid en genieten de bovensmaak voeren. En nu is daar zijn eerste boek. “Ik denk niet in avondeten en ontbijt. Je moet zelf bepalen wat je voor ontbijt eet; als jij een pizza wilt eten, prima. Je moet jezelf niet beperken.”

Als kind at Nigel alles met appelmoes en mayonaise, die hij door elkaar heen deed. Koken vond hij altijd al leuk, maar hij heeft nooit in een restaurant gewerkt of een kookopleiding gevolgd. “Ik denk niet na, ik doe gewoon. Als ik vroeger kookte uit een kookboek, gaf ik mijn eigen twist aan een recept. Mijn tricks heb ik geleerd van kok Dennis Borgmeijer toen ik voor een bezorgservice werkte. Ik zeg altijd: ‘Door hem heb ik een smaak in mijn bek gekregen’. Als kind moest ik niet denken aan witlof of spruiten, maar nu weet ik hoe ik alles een bijzondere smaak kan geven.”

“Eten moet lekker zijn”

Nigel heeft een sportachtergrond en doet al tien jaar aan fitness. Voor hem betekent lekker in je vel zitten dat je je bewust bent van wat je eet, voldoende beweegt, maar dat je vooral ook geniet. “Eten moet lekker zijn. Mijn boek is niet een boek waarin staat dat je dit of dat moet of zus of zo moet laten. Ik vind niet dat ik als persoon kan zeggen wat een ander mens moet doen. We bepalen zelf wat we eten en wat voor ons gezond is. Veel mensen zien gezondheid als ‘ik mag dit of dat niet.’”

Chef met lef | Nigel van der Horst (Luitingh-Sijthoff) Foto: Ruben Visser ’t Hooft

In zijn deze week verschenen boek Chef met Lef staan meer dan zestig recepten inclusief prachtige foto’s door hemzelf gemaakt: van pancakes, tot pizza’s, salade’s en hamburgers. Samen met diëtist en goede vriend Jonathan Klaassen deelt hij daarnaast feitelijke basiskennis over voeding. Kennis die bij veel mensen ontbreekt, aldus Nigel, omdat we niet van jongs af aan op school leren over voeding. “Ik was vroeger dik als kind en daardoor onzeker. Ik weet hoe dat is en ik gun kinderen dat gevoel niet. Een kind moet zich niet bezig houden met ‘ik ben te dik’, maar op scholen wordt niets verteld over voeding. Dat frustreert mij. We leren wiskunde op school, maar niet over waarom en welke voeding goed voor je is.  Eten is belangrijk. Waarom leren we hier niets over op school?”

“Koolhydraten zijn helemaal niet slecht”

Er zijn veel mythes over eten en elke week lijkt er wel een nieuwe voedingshype bij te komen. Hoe denkt Nigel hierover? “Mensen nemen dingen die ze horen in de media klakkeloos over. Wat dat betreft leven we in een veel onzekerdere maatschappij dan tien jaar geleden. Veel mensen gaan in extremen en van de ene hype naar de andere. Ik denk dan: doe eens normaal. Er is veel feitelijke kennis over voeding. Zo zijn koolhydraten helemaal niet slecht. Zonder koolhydraten word je bloedchagrijnig. Je moet een X aantal gram suikers per dag binnenkrijgen. Het gaat om balans. Je ziet veel mensen veganistisch worden of opeens geen gluten meer eten, maar die gaan dan wel in het weekend drugs gebruiken. Dan ben je dus doordeweeks extreem gezond bezig en ga je in het weekend shit gebruiken. Dan klopt de balans niet. Zo zou brood ook slecht zijn, nou, voor mij niet. We mogen wat meer naar onszelf kijken en ons verdiepen in voeding. Waar voel jij je goed bij, daar gaat het om.”

Is Nigel de nieuwe Oliver Jamie van Nederland? “Ik vergelijk me niet met anderen. Ik hoorde onlangs wat hij doet op scholen en dat is mooi. Ik wil mensen iets meegeven, en ook aan kinderen. Er is veel overgewicht omdat we niet van jongs af aan over voeding leren. Overgewicht geeft onzekerheid en dat vind ik heel onaantrekkelijk in een mens. Na dit boek zou ik wel iets willen doen met kinderen en scholen, dat zou ik mooi vinden. Ik wil het plezier in koken terugbrengen. Koken verbindt en we zijn hier met z’n allen op de wereld om te genieten. Eten speelt hier een belangrijke rol in. Maar ik heb nog nooit een plan gehad in mijn leven dus nu ook niet. Ik doe wat goed voelt en ga lekker door in de achtbaan waar ik momenteel in zit.”