Zo eet jij jezelf gezond tijdens de herfst

Foto: Pexels

De verleiding om tijdens de donkere maanden een reep chocola of een zak drop te eten ligt extra op de loer. Dat is lekker in de mond, maar niet gezond. Deze typische herfstvoeding zorgt ervoor dat jij gezond en vitaal de herfst doorkomt.

Gezond eten in de herfst geeft meer energie, een sterker immuunsysteem en een grotere weerstand. Hiermee wapen jij jezelf tegen typische winterkwaaltjes zoals verkoudheid, griep en infecties aan je luchtwegen. Wij hebben een boodschappenlijstje van typische herfstvoeding voor je samengesteld, die barsten van de gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten, eiwitten, trage koolhydraten en gezonde onverzadigde vetten.

Herfstgroentes

Spruiten, alle groene koolsoorten en rode kool, pompoenen, pastinaak, aardpeer, rapen, schorseneren, rammenas, venkel, selderij en broccoli, zijn gezonde herfstgroentes. Zo zijn pompoenen rijk aan provitamine A en aan sterke antioxidanten. Het zorgt voor een gave huid en is in staat puistjes, acne, eczeem en psoriasis te voorkomen of de vervelende symptomen ervan te verzachten.

Herfstfruit

Mandarijntjes, clementines, appelen, peren, bananen, druiven, kiwi’s en citrusvruchten zoals citroen, limoen en sinaasappelen, is herfstfruit. Ook dadels en vijgen zijn volop te krijgen. Fruit is rijk aan vitamine C. Vijgen bevatten veel vezels. Ze bezitten ook een flink pakket aan mineralen, vitaminen en omega 3 en 6 vetzuren.

Peulvruchten

Erwtjes, bonen, groentekiemen, linzen en kikkererwten, behoren tot peulvruchten. Alle peulvruchten zijn rijk aan onmisbare voedingsvezels, die zorgen voor een goede spijsvertering met een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Ze zijn ook een belangrijke bron van vitamine B en magnesium. Beiden zorgen voor een sterker immuunsysteem en een grotere natuurlijke weerstand.

Koolsoorten

Alle koolsoorten bevatten een grote hoeveelheid mineralen waaronder fosfor en calcium. Ze zuiveren ook je lichaam van alle giftige afvalstoffen, verbranden meer vet en laten je makkelijker afvallen.

Onbewerkte noten

Noten zijn een belangrijke bron van omega 3 vetzuren die vooral het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleinen. Eet dagelijks een handjevol noten, zoals walnoten, hazelnoten, kastanjes of beukennoten. Varieer daarbij zoveel mogelijk en combineer ze met onbewerkte zaden en pitten.