Hoe zit het met fruitsmoothies?


Volgens het voedingscentrum zit er in gepureerd fruit, zoals in een fruitsmoothie, vaak wel het hele stuk fruit. Er zitten meer vezels in dan in sap. Maar van het drinken van fruit zit je minder snel vol dan van het eten van fruit. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en je een fruitsmoothie sneller wegdrinkt dan wanneer je dezelfde hoeveelheid fruit eet. Je kunt daarom beter fruit eten dan drinken. Dus een tip: maak je een smoothie? Pak een lepel erbij.

Afgelopen jaren wordt er veel geschreven over versgeperst sap en dat er net zo veel suiker in zit als als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.

Nederland teelt ongeveer 40 duizend ton aardbeien per jaar. Het grootste deel daarvan komt uit de kas. Aardbeien worden in Nederland geteeld voor binnenlandse consumptie, maar ook voor de export.

Aardbei bevat veel vitamine C. Van de populairste fruitsoorten bevat alleen kiwi meer vitamine C. Aardbeien dragen daarnaast bij aan de inname van foliumzuur. Ze bevatten weinig calorieën. Om een lekkere smoothie te maken zie video voor recept.

bron: voedingscentrum.nl