Gezond recept van de dag: crackers van zaden en pitten met guacamole

10 jan 2017, 17:02 Eten
2017 01 10 photo 00001121
Privéfoto
Het nieuwe jaar is net afgetrapt; het moment dat velen goede voornemens hebben. Op het lijstje met wensen prijkt vaak: gezond eten. Om dit voornemen dit jaar wél vol te houden, helpen we jou op weg door tijdens de themaweek Gezond iedere dag een gezond én lekker recept te delen. Deze keer staan crackers van zaden en pitten met guacamole op het menu.

Ingrediënten (voor een ruime voorraad crackers):

  • 200 gram zonnebloempitten
  • 200 gram sesamzaadjes (verkrijgbaar bij biowinkels en sommige supermarkten)
  • 175 gram chiazaad
  • 3 eiwitten
  • Flinke scheut olijfolie
  • Kruiden (uit een potje): basilicum, rozemarijn, kurkuma en wat chili voor wat extra pit
  • Nodig: bakpapier en keukenmachine (als je die niet hebt, dan een grote kom en een staafmixer)

Ingrediënten voor de guacamole:

  • 2 rijpe avocado's
  • 1 ui
  • Citroensap
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • Een handje verse koriander
  • Peper

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe alle zaden en pitten in een keukenmachine en voeg hier vervolgens de drie eiwitten, een flinke scheut olijfolie en de kruiden aan toe.
  • Mix alles even kort door elkaar.
  • Pak een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Leg hier de helft van het beslag op (niet al het beslag past in een keer op een bakplaat). Leg daar weer een vel bakpapier overheen, zodat je vervolgens het beslag goed glad kan strijken. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakplaat.
  • Doe de bakplaat in de oven en laat de crackers in 15 minuten mooi goudbruin worden. Even laten afkoelen en met een mes in stukjes snijden. Als de eerste portie klaar is, kan je de andere helft in de oven doen.
  • De crackers zijn heerlijk met zelfgemaakte guacamole. Mix hiervoor 2 rijpe avocado's, een uitje, wat citroensap, peper, twee geperste teentjes knoflook en verse koriander door elkaar, en smullen maar!