We zijn er dol op: drop! Het is vrijwel op elke hoek van de straat te koop. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA kwam onlangs met een waarschuwing: het eten van te veel drop kan grote gevolgen voor de gezondheid hebben, vooral voor mensen boven de veertig.
Volgens de FDA is het mogelijk om een overdosis drop binnen te krijgen, met alle gevolgen van dien. In drop zit namelijk glycyrrhizinezuur, een zoetstof die uit zoethout wordt gehaald. Deze stof zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt en je bloeddruk omhoog gaat. Zo onschuldig zijn die dropjes dus niet…
Als je er niet te veel van eet en op tijd stopt met eten, is er in principe niets aan de hand. Maar niet iedereen is daar even goed in. Sommige mensen ervaren een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, gezwollen ledematen, loomheid en hartfalen na het eten van veel drop, aldus experts van de FDA. Meer dan zestig gram drop per dag (ongeveer twaalf dropjes) over een periode van twee weken kan al tot een ziekenhuisopname leiden.
Moeten we ons zorgen gaan maken? Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, niet. Hij vertelt aan Editie.nl dat de ziekenhuizen nu vol zouden liggen, als dit het geval was. Hij denkt dat het om een overdreven waarschuwing gaat, omdat Amerikanen drop minder goed kennen. Maar Seidell stelt wel dat er degelijk risico’s aan het eten van drop kleven, omdat glycyrrhizinezuur de bloeddruk verhoogt, meer nog dan zout dat doet. Omdat mensen van boven de veertig meer risico lopen op hartproblemen en een hoge bloeddruk, moeten zij extra opletten. Voor alle andere mensen geldt volgens Seidell een maximum van een handje per dag. We kunnen dus met een gerust hart tijdens Sint-Maarten een dropje eten.