Bossche bollen zijn alles behalve gezond, maar wel erg lekker. Je kunt ze ook wel vergelijken met een grote chocoladesoes gevuld met slagroom. Met dit recept maak je het lekkerste gebakje van Den Bosch helemaal zelf.
Bossche bollen worden ook wel sjekladebollen genoemd. In het begin van de twintigste eeuw werd in 's-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol verkocht door banketbakker Lambermont. Dit was een soort grote soes gevuld met banketbakkersroom.
Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1920 vestigde als Haagsche Banketbakkerij in dezelfde straat als banketbakker Lambermont, bedacht Henri zijn eigen variant op de het gebakje van Lambermont. Hij maakte een grote soes, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die gezien moet worden als het origineel van de huidige Bossche bol. Lambermont is daarna ook de chocoladebol gaan verkopen. De naam Bossche bol is pas in de loop der tijd ingeburgerd geraakt door de toenemende populariteit buiten de stadsgrenzen.
Ingrediënten (8 porties):
- 200 gram pure chocolade
- 75 gram boter
- Mespunt zout
- 150 ml water
- 3 eieren
- 100 gram bloed
- Zakje vanillesuiker
- 375 ml slagroom
- 4 gram slagroomversteviger
Zo doe je het:
- Snijd de boter in blokken en hak de chocolade in stukken. Breng een pan met het water, de boter en het zout aan de kook. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en roer tot er een deegbal ontstaat. Laat het vervolgens afkoelen
- Als het afgekoeld is roer je de eieren door het deeg heen. Verdeel daarna acht bolletjes deeg op een bakplaat met bakpapier. Bak deze 25 tot 30 minuten gaat in een oven van 200 graden. Let op dat het deeg niet inzakt.
- Haal ze uit de oven en maak een gaatje van ongeveer één centimeter aan de andere kant. Zet ze op de kop terug op de bakplaat in de oven die uitstaat. Laat ze vijf minuten uitdrogen en daarna tien minuten buiten de koelkast afkoelen.
- Klop in een kom 300 ml van de slagroom met de vanillesuiker en slagroomversteviger stijf. Schep de slagroom in daarna in een spuitzak. Vul de soezen via de gaatjes met de slagroom.
- Verwarm de overige slagroom met de chocolade tot de chocolade is gesmolten. Bestrijk de soezen met het chocoladeglazuur en laat hard worden.