Appels, peren, bananen en avocado's: ze kunnen allemaal van kleur veranderen. Heb je net zin om een avocado door de sla te doen, blijkt die bruin te zijn. Hoe zorg je ervoor dat je fruit mooi geel of groen blijft? Deze tips gaan jou helpen.
Wanneer je fruit snijdt, maak je de cellen van het fruit kapot. Dat gebeurt overigens ook wanneer je er tegenaan stoot of erin bijt. Bij het stukgaan van de cellen begint er een zogenaamde oxidatiereactie. Dit kun je vergelijken met roesten. Deze reactie zorgt ervoor dat een aantal stoffen die eerst de kleur van het vruchtvlees hadden of zelfs kleurloos waren, bruin verkleuren. Dat gebeurt dus bij gesneden fruit, maar ook bij gekneusd fruit: de beurse plekken op bijvoorbeeld bananen en appels zijn door precies hetzelfde proces ontstaan.
Citroensap
Zorg dat je altijd een citroen in huis hebt of zo'n geel flesje met citroensap erin. De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. Door de hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee. Als je een halve avocado over hebt, zorg er dan voor dat je de pit erin laat. Besprenkel met wat citroensap en je kan je deze helft nog prima bewaren tot de volgende dag.
Zout
Een andere simpele tip is het gebruik van zout, iets wat we eigenlijk altijd wel in huis hebben. Net als zuur, zorgt natriumchloride ervoor dat het proces van oxidatie, zoals de verkleuring heet, wordt tegen gegaan. Je kunt het fruit bestrooien met wat zout of ervoor kiezen om het fruit te laten weken in wat water met zout. Spoel vervolgens het fruit nog even af, want anders heb je een mond vol zout.
Zuur fruit
Zuur werkt dus goed om verkleuring tegen te gaan. Ben je van plan om een heerlijke zomerse salade te maken? Los het verkleuringsprobleem dan direct op door je banaan, appel of peer met zuur fruit te mixen, zoals sinaasappel, grapefruit of bessen. Zo heb je geen bruin fruit én wel een lekkere frisse salade.