Van oudsher dronken hoofdzakelijk mannen alcohol, maar tijden veranderen. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen vandaag de dag bijna evenveel alcoholische versnaperingen nuttigen als het andere geslacht.
Honderd jaar geleden was het drinken van alcohol echt een ‘mannending’; mannen die geboren zijn tussen 1891 en 1910 dronken twee keer zoveel dan vrouwen. Bovendien ondervonden ze bijna vier keer zo vaak gezondheidsproblemen als gevolg van overmatig drinken dan het andere geslacht.
Het verschil tussen de alcoholconsumptie door mannen en vrouwen is vandaag de dag echter een stuk kleiner. Mannen die tussen 1991 en 2000 zijn geboren, drinken tegenwoordig maar 1,1 keer zoveel alcohol dan vrouwelijke leeftijdsgenoten en ondervinden ‘slechts’ 1,3 keer vaker gezondheidsproblemen door het nuttigen van drank.
Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van New South Wales in Australië. De onderzoekers namen de gegevens van vier miljoen mensen onder de loep die geboren zijn tussen 1891 en 2000. Ze gebruikten hiervoor 68 studies die eerder zijn uitgevoerd over alcoholgebruik. Deze zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Europa, Noord-Amerika en Azië.
Uit sommige onderzoeken die de onderzoekers onder de loep namen, bleek zelfs dat jonge vrouwen meer drinken dan hun leeftijdsgenootjes. Maar hoe komt het dat de alcoholconsumptie door vrouwen is toegenomen? Daar zijn meerdere verklaringen voor.
De onderzoekers geven onder meer als reden dat vrouwen steeds meer beroepen uitoefenen die traditioneel door mannen werden gedaan. Ze nemen de drinkcultuur over van hun mannelijke collega’s. Daarnaast richten drankmerken zich steeds vaker op vrouwen en zijn er zoete drankjes, speciaal voor jonge vrouwen, op de markt gekomen.
Verder is alcohol volgens de onderzoekers steeds goedkoper en makkelijker verkrijgbaar geworden en wordt in onze samenleving het drinken van drank vandaag de dag als iets normaals beschouwd. Hierdoor kijkt niemand er meer van op als een vrouw een paar goudgele rakkers achterover tikt.