266.328 euro subsidie voor leefbaarheid Friese Waddeneilanden

Foto: Plukje from Pixabay

De provincie Friesland heeft in totaal 266.328 euro vrijgemaakt voor leefbaarheidsprojecten op de Friese Waddeneilanden.

Het geld wordt verdeeld over achttien Friese initiatieven, waaronder jeugdhonk de Kittiwake en de wolfabriek op Ameland.

Jeugdhonk de Kittiwake

Jeugdhonk de Kittiwake, gelegen op Schiemonnikoog, krijgt 35.000 euro om hun gebouw op te knappen. De beheerder van het pand, Stichting Lytje Willem, heeft de subsidie aangevraagd.

De provincie licht toe dat het gebouw een belangrijke ontmoetingsplek is. Kittiwake is al jaren een begrip op het eiland. Lytje Willem organiseert er al jarenlang activiteiten. Jongeren op Schiermonnikoog willen al heel lang dat het wordt opgeknapt, zodat het beter past bij de wensen van deze tijd.

Jeugdhonk de Kittiwake, Schiermonnikoog

De Stichting Amelander Musea

Het grootste bedrag gaat naar de wolfabriek op Ameland. De Stichting Amelander Musea laat in het museum Smartwoude in Buren nu aan toeristen zien hoe Amelander wol wordt verwerkt. Zij krijgen er 75.000 euro bij om hun toeristische attractie uit te breiden. Met het geld willen ze een productielijn aankopen die de vacht verwerkt tot gesponnen wol.

Speelplaatsen, beleeftuinen en cultuurhistorie

Daarnaast is er 34.559 euro gereserveerd om een natuurlijke speelplaats aan te leggen op Vlieland. Voor een beleeftuin op Ameland is 14.879 euro beschikbaar.

Ook gaat er 35.000 euro naar een initiatief om de cultuurhistorie van de eilanden digitaal beter vast te leggen. Er zijn nu verschillende digitale systemen op de eilanden. Met het geld kunnen de initiatiefnemers die verschillende systemen op elkaar laten aansluiten.

Iepen Mienskipsfûns

De 266.328 euro komt uit het Iepen Mienskipsfûns (IMF) van de provincie Friesland.

Van 6 september tot en met 30 september is er weer een volgende subsidie-aanvraagronde. Partijen die graag een project willen uitvoeren om de leefbaarheid te verbeteren, kunnen dan dus weer een verzoek voor subsidie indienen. Sinds kort mogen dat ook ideeën voor nieuwe processen of producten zijn.