Politie schiet bij aanhouding in Leeuwarden

Maandagavond is er tijdens een aanhouding in Leeuwarden op een verdachte geschoten. De man is geraakt in zijn heup en daarna aangehouden.

Rond 20.30 uur op maandagavond kreeg de politie een melding dat iemand in een horecagelegenheid een vuurwapen bij zich had. Eenmaal ter plaatse ontstond er een dreigende situatie, waarna de politie zich genoodzaakt voelde op de verdachte te schieten, aldus een verklaring van de politie zelf.

Politieverklaring

Naar aanleiding van de melding zijn meerdere eenheden naar de horecagelegenheid aan De Centrale in Leeuwarden gegaan, zo verklaren zij. De verdachte wist de betreffende horecagelegenheid te verlaten. Agenten zagen hem een voorwerp tevoorschijn halen dat sprekend leek op een vuurwaren. Vervolgens vluchtte de verdachte te voet een woonwijk in.

Er ontstond een dreigende situatie. De agenten sommeerden de verdachte het wapen te laten vallen. Tijdens de daaropvolgende achtervolging zagen meerdere agenten zich genoodzaakt te schieten, om zo de verdachte tot stoppen te dwingen. De verdachte werd hierbij geraakt in zijn heup.

Aanhouding Borneostraat

Uiteindelijk werd de verdachte aangehouden in de Borneostraat. Het gaat om een 40-jarige man uit Leeuwarden. Bij hem is een nepvuurwapen aangetroffen. Dit nepvuurwapen is niet van echt te onderscheiden, zo laat de politie weten. De verdachte is na de aanhouding vervoerd naar het ziekenhuis.

Impact getuigen

Veel mensen zijn getuigen geweest van het incident. Ook gaan er veel video’s van het incident en van de verdachte rond op sociale media. Omdat de politie vermoed dat de impact van het incident groot is, zijn er op dinsdag wijkagenten aanwezig in de wijk. Zij zijn beschikbaar om in gesprek te gaan met buurtbewoners.

Mensen die beelden hebben van het incident worden verzocht deze met de politie te delen. Ook wordt er verzocht ze niet te verspreiden. De beelden kunnen voor het onderzoek van groot belang zijn. Op de site van de politie kunnen de beelden via een button worden doorgegeven.

Rijksrecherche

Als er gewonden vallen bij een schietincident van de politie, doet de Rijksrecherche altijd onderzoek. De Rijksrecherche maakt geen onderdeel uit van de politie. Het is een onafhankelijke partij die onderzoek doet voor het Openbaar Ministerie.