Veel meldingen van stormschade in Groningen en Friesland

Foto: ANP

Bij de veiligheidsregio’s in Groningen en Friesland zijn zaterdag veel meldingen binnengekomen over stormschade. In Groningen is de N370 afgesloten vanwege loshangende panelen bij het gebouw van de Gasunie. Het KNMI gaf zaterdagmiddag code geel af voor het noorden van Nederland vanwege zware windstoten, rond 21.30 uur is de waarschuwing ingetrokken.

In Groningen ging het volgens een woordvoerder om “zo’n tien tot twintig meldingen”, met name over omgevallen bomen en schade aan huizen. In de meeste gevallen dreigde er geen acuut gevaar, behalve bij het gebouw van de Gasunie in de stad Groningen. Een aantal panelen is van het gebouw afgewaaid en er hangen er een paar los. Dat zorgt volgens de woordvoerder voor zo’n gevaarlijke situatie dat samen met Rijkswaterstaat en de politie is besloten de N370 tussen Hoogkerk en Groningen aan beide kanten af te sluiten, net als wat andere wegen rond het gebouw. De wegen blijven in ieder geval tot zondagmorgen gestremd, aldus Rijkswaterstaat.

Ook de brandweer in Twente meldde dat het “behoorlijk waait in de regio” en in Drenthe was de storm ook te merken. “Op dit moment komen zware windstoten voor in Drenthe. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hiervan hinder ondervinden”, meldde de veiligheidsregio eerder op zaterdag. Ook daar werd schade gemeld door de windstoten.

De noordelijke veiligheidsregio’s waarschuwden via Twitter om bij acuut gevaar 112 te bellen. Als er geen spoed was, kon de gemeente worden gebeld.