Wielrenster Van Dijk snelste in tijdrit Fryslân Tour

Foto: ANP

Wielrenster Ellen van Dijk heeft de eerste etappe van de Fryslân Tour, voorheen de Healthy Ageing Tour, op haar naam geschreven. De regerend wereldkampioene tijdrijden was de beste in de individuele tijdrit over 14,4 kilometer met start en finish in Surhuisterveen. Van Dijk bleef in de tijdrit landgenote Riejanne Markus 7 seconden voor. Europees kampioene tijdrijden Marlen Reusser uit Zwitserland werd derde op 25 seconden.

Van Dijk won de Healthy Ageing Tour vier keer eerder. Ze was de beste in 2013, 2016, 2017 en afgelopen jaar. De etappekoers in Friesland duurt tot en met zaterdag. Vrijdag is de tweede etappe van Eastermar naar Bakkeveen over 135 kilometer.

Ellen van Dijk was speciaal naar Friesland gekomen om haar vorig jaar in Leuven veroverde regenboogtrui aan te trekken en in wedstrijdverband haar in regenboogkleuren gespoten tijdritfiets te tonen. “Ik had ook graag zaterdag de Strade Bianche gereden, dat is ook een koers waar ik normaal goed voor de dag kom”, zei de 35-jarige wielrenster. “Maar er zijn zo weinig tijdritten en dan laat ik de kans niet schieten om een keer te tonen dat ik vorig jaar op het WK de sterkste was. Het dragen van de trui van wereldkampioene en het starten op de speciale fiets in de regenboogkleuren geeft moraal.”

Van Dijk was vroeg gestart en dacht dat haar tijd van 18.34 minuten niet voldoende voor de winst zou zijn. “Normaal is een korte tijdrit meer voor Reusser weggelegd”, zei ze over haar Zwitserse concurrente. “Ik heb me achteraf vergist in het geringe verschil met Riejanne. Die rijdt hier gewoon een bijzonder sterke tijdrit. Deze zege geeft me veel voldoening, maar ik reken me nog niet rijk richting een vijfde eindzege. Het verschil met Riejanne is zeer gering. We mogen nog aan de bak.”