Prijs van zonnepanelen met een derde gedaald: wat zijn de voordelen en hoeveel geld bespaar je?

Foto: Pexels

Duurzame energiebronnen hebben de afgelopen decennia aanzienlijke vooruitgang geboekt en zonnepanelen vormen daarbij een van de populairste opties. De technologische ontwikkelingen hebben geleid tot een afname van de kosten en een toename van de efficiëntie van zonnepanelen. In een jaar tijd is de prijs van zonnepanelen met maar liefst een derde gedaald. Volgens Milieu Centraal is de investering na 6 jaar alweer terugverdiend voor wie nu zonnepanelen koopt. Twijfel je nog over de aanschaf van zonnepanelen? En wil je meer inzicht in hoeveel het je nu echt bespaart? Dit zijn de voordelen van zonnepanelen op een rijtje. 

Milieuvriendelijkheid

Zonnepanelen genereren elektriciteit door zonlicht om te zetten in energie, zonder de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Hierdoor dragen ze bij aan een verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verminderen ze de koolstofvoetafdruk. Moderne zonnepanelen vereisen daarnaast minimaal onderhoud en hebben doorgaans een lange levensduur, waardoor ze een duurzame investering op lange termijn zijn. De zonnepanelen van Zonnepanelenfriesland.nl gaan bijvoorbeeld 25 jaar mee, waardoor je 20 jaar van gratis groene stroom kunt profiteren en al snel 1200 euro per jaar kunt besparen. 

Besparing op energiekosten op lange termijn

Hoewel de initiële investering in zonnepanelen kan variëren, zorgen ze op lange termijn voor aanzienlijke besparingen op energierekeningen. Huiseigenaren kunnen zelfs geld verdienen door overtollige energie terug te verkopen aan het elektriciteitsnet. Ook hebben huizen met zonnepanelen over het algemeen een hogere marktwaarde en kunnen aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers vanwege de lagere energiekosten. Vanuit verschillende gemeentes worden daarnaast subsidies aangeboden om de installatie van zonnepanelen te stimuleren. Zo kunnen de initiële kosten aanzienlijk worden verlaagd. Mede-oprichter en eigenaar van Zonnepanelen Friesland Robert Wilbrink merkt dat de vraag aan het toenemen is door de lage prijzen. En met de groeiende vraag, is advies op maat belangrijk. ‘‘We houden vanaf het eerste moment rekening met de ontwikkelingen in de markt van nu, maar denken ook in iedere specifieke situatie mee richting de toekomst.’’

Hoeveel geld bespaar je precies met zonnepanelen?

De besparingen die zonnepanelen opleveren, kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de locatie, de grootte van de panelen, de energiebehoeften van het huishouden en de lokale regelgeving en incentives. Gemiddeld genomen kan een huishouden met zonnepanelen aanzienlijk besparen op elektriciteitskosten.

Stel bijvoorbeeld dat een gemiddeld huishouden in Nederland jaarlijks €1.200 aan elektriciteitskosten betaalt. Door zonnepanelen te installeren, kan dit bedrag met 50-100% worden verlaagd, afhankelijk van het aantal geïnstalleerde panelen en de hoeveelheid opgewekte energie. Dit betekent een potentiële besparing van €600 tot €1.200 per jaar.

Bovendien kunnen huiseigenaren in sommige gevallen profiteren van terugleververgoedingen, waarbij ze geld ontvangen voor de overtollige energie die ze terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit kan de jaarlijkse besparingen verder vergroten.

Advies voor persoonlijke situatie

Zonnepanelen zijn een aantrekkelijke optie geworden voor huiseigenaren die hun energiekosten willen verlagen en tegelijkertijd een positieve impact op het milieu willen hebben. Met voortdurende technologische vooruitgang en verbeteringen in efficiëntie zullen zonnepanelen naar verwachting nog betaalbaarder worden en nog meer besparingen opleveren in de toekomst. Mocht je nog steeds twijfelen, dan doe je er altijd goed aan om advies in te winnen bij een professional.